Ливан също представлява възможност за българските бизнесмени, добави гостът след разговорите "на четири очи" с българския премиер Бойко Борисов, които са в рамките на официалната визита на ливанския премиер у нас, предаде БТА.

Безспорно, България има огромни традиции в работата си с арабския свят, безспорно в последните години те са занемарени, каза премиерът Бойко Борисов. По думите на Борисов – днес са водени разговори за директни авиолинии и открито небе, така както с Катар и Кувейт. Има ли движение на бизнес, има обмен. Много бързо и прагматично вървим в тази посока, каза премиерът, цитиран от "Фокус".

По думите му – в арабския свят фамилиите с традиции си говорят помежду си. Много по-лесно е да отидем и да искаме инвестиции от Абу Даби, след като премиерът на Ливан е наш гарант и са проведени предварителни разговори, отколкото да отидеш и да работиш сам. Ключово е посещението на г-н Харири в България, защото то отеква веднага в арабския свят и създава възможност за много по-бързи и лесни контакти, посочи той.
Саад Харири каза, че икономиката на Ливан е свободна, много близка като организация до европейските икономики. Той обеща всички облекчения в пълния смисъл на думата за българските фирми, които ще отидат да работят в Ливан.
Бихме искали в хода на отвореното небе между нашите две страни да видим много ливанци и граждани на арабския свят да идват в България. Знаем, че България е държава, в която има възможности и за туризма и трябва да работим за туризма от и към България, да осигуряваме облекчения, каза още ливанския премиер.

Ливанският премиер отбеляза и политическата обстановка в района, която остава сложна. Всеки ден продължава изграждането на заселнически колонии в Източен Ерусалим, което гененрира екстремизъм и резултатите ще бъдат катастрофални за всички, посочи Саад Харири. Смятаме, че арабско-израелският конфликт трябва да бъде справедливо разрешен по най-бърз начин, както трябва да се намери решение и по отношение на ядрената програма на Иран, която притеснява ЕС и САЩ, каза Борисов.

Бойко Борисов и Саад Харири осъдиха остро терористичните атаки в Москва и изразиха съчувствие и съболезнование към близките на загиналите и към правителството на Русия.