Това заяви Камен Костадинов от ДПС по БНТ по повод информацията, че лидерът на партията Ахмед Доган е взел 1.5 млн. лв. комисиона от хидропроекти, предаде БГНЕС.

Според него Доган никога не е бил консултант на правителството и на него не му е плащано за това. По думите на Костадинов тези 1.5 млн. лв. са от частна фирма, като проектите, за които той е получил възнаграждение, нямат нищо общо с „Цанков камък“.

„Ще бъде изпратено писмо до главния прокурор, в което ще настояваме да се направи проверка на „Цанков камък“ и да се разбере какво се е случило с него“, съобщи Костадинов.

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви още в събота, че ще бъде направена проверка на твърденията.

"Доган е един от идеолозите при построяването на „Цанков камък“. Това, че е философ по образование, не му пречи да се занимава с язовири и хидровъзели. Политикът е този, който изпреварва събитията, а не тича след тях, и такъв политик е Доган", добави в заключение съпартиецът му.

В неделя във в. "Труд" се появи информация, че лидерът на ДПС е взел солидната сума като консултант на 4 проекта - хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”. Според изданието изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”. По силата му лидерът на ДПС става “мениджър на проучванията” за “Цанков камък” и останалите три обекта.

"Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава", така коментира скандала министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той посочи, че в случая става въпрос за една от формите за узаконяване и придобиване на парични средства. По думите му е важно, че МВР има необходимата информация за всичко, свързано с изпълнението и усвояването на парите по проекта, която ще бъде предоставена на прокуратурата.

Той потвърди, че случаят „Цанков камък" ще бъде изпратен в прокуратурата, но на този етап се ангажира да коментира единствено моралната страна на този случай, без да каже дали именно облагодетелстването на Доган е незаконно.
Цветанов посочи само, че консултантските договори са една от формите за придобиване на средства.

По повод позицията на ДПС, че в проекта не са вложени държавни средства, Цветанов коментира: "Ако ДПС смятат, че НЕК не е държавна компания, значи не са на ясно".