По време на дебат в комисията по въоръжените сили в американския Сенат генералът от запаса Джон Шийън заяви, че клането в Сребреница - най-голямото кръвопролитие в Европа след края на Втората световна война, е станало по вина на холандските гейове.

Дебатът в сенатската комисия беше посветен на намерението на президента на САЩ Барак Обама да отмени закон, задължаващ хомосексуалистите в американската армия да не разкриват своята сексуална ориентация.

"След разпадането на СССР някои страни като Белгия и Холандия бяха твърдо убедени, че нямат повече нужда от боен капацитет, което доведе до либерализация на техните въоръжени сили, в това число и до включването в тях на отявлени хомосексуалисти, както и върху съсредоточването на усилията върху мироподържащи операции", каза генералът от запаса. "В резултат на това въоръжените сили бяха зле подготвени за войната", допълни той и посочи за пример Сребреница.
"Когато холандците получиха заповед да защитят Сребреница от сърбите, техният батальон беше зле оборудван, слабо ръководен и сърбите дойдоха, закопчаха с белезници войниците за телефонните стълбове и отведоха мюсюлманите, за да ги екзекутират", каза военният. Той добави, че дори според самия Генерален щаб на холандските въоръжени сили до провала на холандските военни в Сребреница се е стигнало и защото в холандския батальон е имало хомосексуалисти.

Веднага след като думите на генерала от запаса бяха разпространени от световните агенции, посланичката на Холандия във Вашингтон Рене Йонес-Бос изрази острия си протест. Тя припомни, че мисията на холандските военни в Сребреница е била проучена и оценявана на национално и на международно ниво и тези оценки показват, че няма никаква връзка между хомосексуалистите сред участниците в мисията и клането на босненските мюсюлмани в Сребреница.

"Горда съм, че гейове и лесбийки служат, без да са принудени да крият сексуалната си ориентация, от десетилетия насам в холандските въоръжени сили и участват в такива мисии, като тази в Афганистан", каза посланичката на Хага във Вашингтон.
Говорителят на холандското министерство на отбраната Роджър Ван де Ветеринг пък нарече думите на генерала от запаса пълна безсмислица. Американският сенатор Карл Левин определи като напълно погрешни намеците на американския генерал от запаса, че хомосексуалистите не са добри военни.


Вижте снимки от трагедията