Те преминаха пред храм-паметник “Ал.Невски“, по ул. “Г. С. Раковски“, като временно затрудниха движението по централната улица. Начело на шествието бяха група протестиращи, които носеха българското знаме и това на ВМРО, предаде БГНЕС.

Протестното шествие достигна до централата на ЧЕЗ, където недоволните граждани започнаха с викове и освирквания да изразяват позицията си. Те настояват за по-ниски цени на тока, а някои от тях дори носеха плакати с надписи "ЧЕЗ- терористи“, "Не ни мъчете повече – идете си“. "И преди, и сега ЧЕЗ е мафия“, скандираха членовете на партията пред сградата на дружеството. Протестиращите замеряха централата на ЧЕЗ с яйца. Те дори се опитаха насила да влязат в сградата, но служителите на реда, които придружаваха протеста, ги спряха.

Въпреки, че не успяха да пробият блокадата от униформени, от ВМРО продължиха да настояват за разговор с някой от ЧЕЗ. От партията поискаха да се национализират електроразпределителните дружества у нас. Според тях ЧЕЗ ограбва народа, но управляващите са им дали възможността за това.
"ЧЕЗ обслужва чешките пенсионери, нека си отиде от България, тези чужденци се държат като колонизатори", заяви Костадин Костадинов от ВМРО.

Журналистът Велизар Енчев, който също взе участие в протеста, изтъкна, че по същество това е протест срещу всички електрозапределителни дружества, срещу българското правителство и ДКВЕР. Протестът ще продължи всеки четвъртък, като в следващата седмица той ще се състои пред ДКЕВР, а седмицата след това пред МС. Гражданите недоволстват от въвеждането на такса "електромер" и настояват държавата да развали договорите с трите електроразпределителни дружества.

От пресцентъра на ЧЕЗ обявиха, че ръководството на компанията с изненада наблюдавало групата протестиращи пред централния офис. Нейзнайно защо протестиращите решиха, че ЧЕЗ може да бъде част от каквато и да е политическа кампания, допълниха от пресцентъра на дружеството.
Не можем да приемем и никога няма да приемем името на компанията да бъде замесвано в политически игри или популистки протести. Надяваме се българското правителство добре да разбира, че защитавайки интересите на инвеститорите, защитава интересите на своите граждани, се казва в съобщението.


Вижте снимки от протеста