В съдебна зала днес бяха наркобосът от петричкото село Тополница Огнян Атанасов и още шуреят му Антон Ханджийски, Васил Кръстев, Ангел Трайков, Валентин Петров и Марин Яръмов. Те бяха задържани при мащабната полицейска операция в Пиринско в петък.

Благоевградската окръжна прокуратура поиска за шестимата от престъпната група постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”, с довода, че има образувано досъдебно производство срещу Огнян Атанасов за организиране на престъпна група от 6 лица, към която принадлежат освен изброените петима по-горе, така и задържаните в Казанлък със 73 килограма хероин Янко Янков и Ивайло Симеонов.
Според прокуратурата въпреки няколкото присъди, организаторът Огнян Атанасов продължава престъпната си дейност, деянието му има висока степен на обществена опасност.

Съдия Андонова посочи като съображение за взетата мярка, че от наличните, макар и оскъдни доказателства, събрани до този момент в производството, може да се направи обосновано предположение, че шестимата са съучастници в извършване на престъплението, за което са обвинени. Второто доказателствено средство, макар и косвено и макар на основата на предположение, са показанията на свидетеля Карадаков, каза тя. По думите на съдията те се потвърждавали и от други преки доказателства, каквито са веществените доказателства, събрани по делото по надлежния ред, при спазване на процедурите и нормите на НПК.
Чрез тях са установени наличие на наркотични вещества, огромно количество сим-карти, мобилни телефони, множество други веществени доказателства, свързани с разпространение на наркотични вещества, от които може да се направи обосновано предположение, че шестимата са участвали общо в извършване на престъпления, свързани с разпространение на наркотици, каза съдия Андонова, цитирана от БТА.
Съдът приема, че са налице и достатъчно доказателства, че част от тях са държали наркотични вещества, които са подробно описани - това са хероин, амфетамини, кокаин, с цел разпространение. 

Спецполицаите иззеха от дома на Огнян Атанасов в петричкото село Тополница 300 грама амфетамин, 55 хил. евро, 4500 щатски долара, 12 мобилни телефона. В жилището спецполицаите откриха още злато и луксозни часовници, а във вилата му в местността Попина лъка край Сандански – 24 мобилни телефона и много СИМ карти, които също са иззети. Обиск бе правен и в санданското село Вълково, откъдето са Антон Ханджийски и Валентин Петров.

В хода на операцията от жилища на територията на ОДМВР-Благоевград бяха иззети общо 290 000 евро, 24 500 лева, 6 700 долара, газов пистолет, преправен в боен и 250 патрона за него, 900 грама кокаин, 726 хероин и 970 грама амфетамин.

Шестимата обвиняеми отказаха да говорят пред съда, според адвокатите им едни от тях са с пневмония, друг имал болна майка, трети гледал стадо от 150 крави, за които нямало кой да се грижи. В защита на Атанасов бе приложено и писмо от кметицата на Тополница. Адвокатът на организатора на престъпната група каза, че полицаите атакували в 3.25 часа вилата на Атанасов в местността Попина лъка, където бил със съпругата си, и където не са открити противозаконни неща. Въпреки това Атанасов бил задържан, а друга група атакувала къщата на 76-годишната му майка в село Тополница, там в помещение били открити 276 грама наркотично вещество.
При изземването му не присъствал нито Атанасов, който бил задържан в ареста в Сандански, нито съпругата му, която била отвън. По делото няма приложено нито едно годно доказателство, обвинението се базира само на предположения, но не и на факти, каза адвокатът на Атанасов, цитиран от БГНЕС.