Това реши правителството с промени в тарифата за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, съобщи пресслужбата на Министерския съвет, цитирана от БТА.

При формирането на таксата за издаване на лична карта е отчетен и социалният елемент, тъй като картата е задължителен документ за българските граждани. Макар и по-висока с 10 лева от досегашната, таксата за издаване на паспорт с биометрични данни остава значително по-ниска от средната в държавите от ЕС, която е около 45 евро, добавят от кабинета.

Оттам уточняват, че предложените цени се основават на анализ и разработена методика за изчисляването им, при която са отчетени разходи за консумативи,  технически средства за производство, вложен труд и експлоатационни разходи.

При формирането на единичната цена на документите се запазват пропорциите в цените за експресна, бърза и обикновена услуга, съобразно действащата сега тарифа. Остават и съществуващите преференции.

Децата между 14- и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се заплащат само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50%. Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС и хората над 70-годишна възраст. Те ще дължат такса, равна на 25 на сто от таксата за паспорт.

Гражданите между 58- и 70-годишна възраст ще заплащат 60% от обикновената услуга за лична карта, 50 на сто от таксата за паспорт и 44 на сто от таксата за свидетелство за управление на МПС.
Хората с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност ще заплащат 10 на сто от стойността на обикновената услуга за издаване на лична карта, 12 на сто - от таксата за свидетелство за управление на МПС и 7 на сто - от таксата за паспорт.

Няма да заплащат такси при издаване на нов документ с биометрични данни хората, които представят увреден от скрити недостатъци в електронния носител документ.

При използването на технологията за биометрия, гражданите няма да правят допълнителни разходи за снимка и заявление, тъй като те са включени в изработката на документа. Предвижда се до създаване на технически и организационни условия за приемане на заявления за издаване на български лични документи с електронен носител на информацията таксите да останат същите като досега, се казва още в съобщението на кабинета.

Приемането на заявления за новите документи започва в края на март, припомни вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него МВР е подготвено за масирано издаване на новите документи за многото граждани, чиито документи са с изтичащ срок на валидност тази година.