Спасителните екипи са извадили телата на 15 мъже и 3 жени от вагоните, унищожени при челен сблъсък на два пътнически влака на гарата в граде Хале, съобщи ДПАV
Спасителните екипи продължават да работят на мястото на катастрофата. Според техни представители жертвите са поне 25 души.

Местните власти потвърдиха официално смъртта на 10 души, пострадали са над 100 души, от които 50 са в тежко състояние. Спасителите все още не са извадили пътниците от три вагона в катастрофиралите влакове, в които вероятно има още ранени и загинали. Около 50 души са откарани в 14 болници, други получават първа помощ в чакалнята на гарата или в близкия спортен комплекс.

Катастрофата е станал край град Хале, на 15 км югозападно от Брюксел, в 8.30 часа местно време, съобщи белгийската телевизия, цитирана от БТА. Според говорител на белгийските железници двата влака се сблъскали челно малко преди 8.30 часа  на изхода на гарата в Хале в посока към Брюксел.  Единият от влаковете пътувал от Льовен за Брен-льо-Конт, а другият - от Киеврен за Лиеж. 

Кметът на град Хале Дирк Питерс съобщи, че някои от ранените, чийто брой се
уточнява, са откарани в болници, други получават първа помощ в близкия спортен комплекс, предаде Асошиейтед прес. 

Причината за катастрофата е, че машинистът на единия от двата влака не е забелязал червения сигнал на семафор, съобщи губернаторът на провинция Фламандски Брабант Лодвейк де Вите. Първоначално беше съобщено, че челният сблъсък е причинен от авария в системата за управление на влаковете. Според железопътната компания SNCB, цитирана от Ройтерс и БТА, в двата влака са пътували между 250 и 300 души.

Силата на удара била толкова голяма, че първите вагони се изправили и повредили електрическите кабели, разположени на три метра височина над релсите. Няколко вагона са дерайлирали, един се е преобърнал.

Железопътният трафик от Брюксел за Югозападна Белгия е прекъснат. Преустановено е и движението на международните скоростни влакове "Талис" и "Евростар", свързащи Брюксел с Париж и Лондон.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати съболезнования до министър-председателя на Белгия Ив Льотерм във връзка с днешната железопътна катастрофа. От името на Европейската комисия и от мое име изпращам на вас, както и на семействата на жертвите, нашите най-искрени съболезнования и най-дълбоко съчувствие, заявява Барозу в телеграма до белгийския премиер. 

Досега няма информация за пострадали българи при днешната железопътна катастрофа недалеч от Брюксел, съобщиха за БТА от българското посолство в Белгия. От посолството са отправили запитване до белгийското министерство на външните работи още сутринта днес скоро след като стана известно за тежкия инцидент, при който се сблъскаха два влака, превозващи пътници.

Вижте снимки