На въпрос дали Алексей Петров е помагал лоялно на борбата с организираната престъпност и дали ще преразгледа работата си с него, Велчев отговори: „Трудно ми е да правя такива оценки, най-малкото заради едно особено обстоятелство - да, г-н Петров има нееднозначна репутация, да кажем така, меко. Също така е вярно, че тогава беше известно, че той е бил офицер на прикритие, който е трябвало да поддържа определена репутация, за да бъде внедрен в тези среди. Така, че аз съм се оставил да ми влияе не репутацията му, а личните ми впечатления от него”.
"Докато сме работили с него, нямахме основание да сме недоволни", каза още Велчев", цитиран от "Фокус".

Запитан дали Петров, който вчера стана известен с прозвището Трактора, е ръководител на групата на „Октоподите“, главният прокурор отвърна, че е рано да се отговори. По думите му обаче няма информация бившият съветник в ДАНС да е съпричастен към групите за отвличания "Наглите", въпреки че един от задържаните вчера - Антон Петров-Хамстера, е обвинен като част и от нея. Той обаче припомни, че има лица и в двете групи, които се припокриват, така че е възможно да се търси някаква връзка между тях.

На въпрос дали главният прокурор е имал срещи с Петко Сертов, по време на които са били обсъждани важни въпроси на борбата с организираната престъпност, на които да е присъствал Алексей Петров, Велчев посочи, че сигурно е имало такива срещи, съобщи БГНЕС.

Борис Велчев посочи, че за голяма част от задържаните вчера ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение.
Никой не може да бъде прибран по силата на подозрения. Трябва да има сериозни, документирани доказателства“, допълни той.

По повод коментарите в чуждестранни медии, че не се залавят „големите риби“ от подземния свят, главният прокурор заяви, че е много е лесно да се дават коментари отстрани.

Прокуратурата няма да иска арест за всички задържани при операция "Октопод", заяви междувременно и градският прокурор на София Николай Кокинов пред журналисти, цитиран от БТА. Попитан с какво се е занимавала престъпната група, той заяви: "С лоши работи, ще разберете по-късно".

По-рано днес вдовицата на застреляния преди години прокурор Николай Колев заяви, че зад убийството му стои именно Алексей Петров.

Вижте видео от изявлението на Борис Велчев