Това заявиха в понеделник вечерта от противопожарната служба на Лиеж в централните новини на телевизията на френски език Ер Те Ел, предаде БТА.

Същата вечер пожарникари са подновили разчистването на отломките на срутилата се сграда, тъй като има опасения, че загиналите са повече от 12, колкото бяха открити досега. Подобно предположение изказаха преди дни белгийски министри по време на изслушване за трагичния случай в парламента на Белгия. Те споменаха за възможността жертвите да са 18-20. До момента сред развалините са открити 12 трупа.

Подновихме търсенето. То може да продължи цяла нощ, ако има пълна сигурност, че работещите не са изложени на опасност. Във вторник ще бъдат стабилизирани допълнително околните сгради и ще бъдат взети други мерки за сигурност. Същия ден вечерта или през нощта, а може би в сряда сутринта, бихме могли да започнем последното търсене сред отломките на сградата. Така че можем да се надяваме в сряда да можем да кажем окончателно колко са загиналите, изтъкнаха от противопожарната служба в Лиеж.

След страхотната експлозия, която срути масивната сградата, бе съобщено, че още три съседни жилищни постройки ще бъдат разрушени, тъй като им са нанесени тежки щети. След обстойни изследвания обаче бе съобщено, че тези сгради ще бъдат само допълнително укрепени.

Досега е установена самоличността на шест от 12-те загинали. Повечето от тях са млади хора от съседния на Лиеж град Аню. Днес две от жертвите бяха погребани, във вторник ще бъдат погребани още две.

Няма никаква яснота кои са останалите шестима, въпреки че се отправят призиви да се съобщава за изчезнали хора.

Срутената сграда е била собственост на човек с турското име Мехмет Чалък. Оказа се, че тя не е била застрахована, което не е нарушение на белгийските закони. Политици започнаха полемика дали застраховането на сградите да не стане задължително, като в плащането на застраховките се включват както собствениците, така и наемателите.

Според българското посолство в Белгия до момента няма данни за загинали българи при експлозията в Лиеж. Такава възможност обаче не може да си изключи. Българи е имало сред ранените 21 души при взрива и те са съобщили, че в рухналата сграда са се намирали и други наши сънародници.

Българският зам.-външен министър Марин Райков съобщи за четирима българи останали под развалините. Две ранени без опасност за живота българки разказали, че в сградата в момента на взрива е имало и още четирима българи.

Взети са ДНК проби от роднините на едната жена, за която се предполага, че е загинала при експлозията на жилищна сграда в белгийския град Лиеж. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Драговест Горанов. Материалът тепърва ще се сравнява, за да бъде установена евентуалната смърт на българката.