Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Така от около 12 500 сега те стават 17 500. Това е договорено по време на 22-то заседание на смесената българо-турска комисия по транспорт в Анкара.

В състава на българската делегация в Анкара участваха представители на изпълнителните агенции към МТИТС, браншови организации и експерти от министерството. По време на работното заседание на 27 януари Турция са били обсъдени двустранните отношения в автомобилния, железопътния, морския и въздушния транспорт. Цветков съобщи още, че е постигнато и увеличение на квотите за разрешителните от вида за превоз в трети страни - със 100 процента. Така от 500 сега те ще бъдат вече 1000. За такива превози се считат тези, при които товарен автомобил, тръгнал от България, товари в Турция и разтоварва в трета страна. България и Турция са постигнали споразумение за откриване на два нови ферибота в областта на морския транспорт. Те са между пристанищата Варна и Самсун, и Варна и Зунбулдаг.

Предстои да се изпълнят административните формалности, за да започнат работа новите фериботни линии. В областта на железопътния транспорт турската страна ще се присъедини в проекта "ро -ла", даващ възможност за превоз на товарни автомобили с влакове. Освен по железопътната линия Свиленград-Драгоман, такъв вид превози ще има и за част от железния път в Турция. Двете съседни страни са договорили още да се разшири обхватът и обемът на полетите между летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас, от българска страна и Анкара, Истанбул, Измир и Бурса, от турска. Тези договорености отразяват готовността и политическата воля на България и Турция да подобряват сътрудничеството си в областта на транспорта и инфраструктурата, коментира министър Александър Цветков.

Представителите на браншовите организации, участвали в преговорите, изразиха удовлетоврение от постигнатите увеличения на разрешителните за превози, с което от досегашните 20 процента ще бъдат задоволени 80 до 100 процента от нуждите на превозвачите. За първи път от подобна среща България излиза с достойнство и получава повече, отколкото е дала, коментира председателят на една от асоциациите в бранша Миролюб Столарски.