Инцидентът е станал в нощта на миналия петък срещу събота около 3-4 ч. Служителите в зоопарка ветеринари намерили чак към 7.30 часа побеснелите шест песа в рова на лопатарите, съобщи шефът на зоологическата градина д-р Иван Иванов пред в. "Монитор". След това хора от общинското предприятие "Екоравновесие" дошли да приберат глутницата, за да се избегнат други проблеми, като разнасяне на болести или стресиране на посетителите.

"Питате ли ме какво ми е и как се чувствах докато вадех труповете. Направо съм болен. След инцидента не мога да преживея животните. Вече всяка вечер идвам да спя в кабинета си, за да мога да охранявам лично и да наблюдавам какво става в зоопарка. Повярвайте, сърцето ме боли", разказа пред Стандарт нюз д-р Иванов.

Той си обяснява трагедията с навлизането на псетата през ниска част на оградата в единия край на зоопарка, където от външната страна има изграден паркинг на частни лица. Иванов е информирал Столична общината още в началото на седмицата и единственото, което може да се направи засега е да се усилят преградите, а където има разкъсване на мрежата или някакви дупки, те да бъдат оправени.

Шефът на зоологическата градина няма обяснение къде са били охранителите от частната фирма, която пази по договор градината. Той обаче е категоричен, че ще търси отговорност на фирмата, тъй като нападението е станало около 3-4 часа през нощта, вдигала се е страшна глъчка, а никой от охранителите не е реагирал.

"Преди няколко години си гледахме наши кучета, които хранехме, а те пазеха територията и не допускаха други в близост до клетките на животните", разказа още д-р Иванов. Наложило се обаче да ги махнат, тъй като някои посетители се страхували от тях. Впоследствие постепенно започнали да прииждат улични кучета, привлечени от храната, която дават на животните, и от посетителите, които им мятали по някоя бисквитка или закуска. Според него вероятно студът е накарал кучетата да нападнат животните в зоопарка.

Загубите са огромни, тъй като муфлоните и особено лопатарите са много скъпи. Справка на "Монитор" сочи, че в резерватите ловците плащат минимум по 2000 лева, за да се сдобият с трофеи от лопатар или муфлон.

Въпреки тъжната случка д-р Иванов намери сили да се похвали, че мечките вече са заспали, а при маймуните няма проблем, защото се отопляват с газови духалки.