Данъчните и обвинителите разполагат със сведения за участие на ръководители от ВУЗ-а в офшорни фирми с неизяснен произход на капиталите. Доценти и асистенти били в съдружие в офшорното дружество “Куик Летс” със съпругата на Големия Маргин - Мария Маринова, и с Ирена Атанасова, която пък е жена на застреляния преди години друг бос на СИК Димата Руснака.

Сведенията на прокурорите и данъчните били предоставени от група преподаватели от академията, които преди два месеца скочиха срещу ръководството й. Именно те се добрали до информация за офшорни фирми на техни колеги.

“Има много съвпадения, които са показателни. Прокурорите работят по случая, след като ги сезирахме”, каза асистент Калин Костов.

“Комисията “Кушлев” е запорирала дяловете на съпругата на Красимир Маринов в скандалното дружество, за да блокира дейността му. Но въпреки това - след налагането на запора има прехвърляне на дружествени дялове към офшорната зона. Точно тогава за съдружник е прието дружеството “Куик Летс”, а капиталът е увеличен от 5000 на 1 млн. лв.”, разказват опонентите на ректора. Те са засекли множество съвпадения в регистрациите на фирмите на преподавателите и на “Куик Летс”. Съвпадат адресите им в София, както и в американския щат Делауеър. Представляват ги едни и същи адвокати - както в САЩ, така и в България.

“Дружествата се обслужват от един счетоводител у нас, който е възпитаник на Стопанската академия. Завършил е “Финансов мениджмънт” през 2007 година заедно със скандалния бизнесмен и докторант на академията Красимир Георгиев-Красьо, който се прочу като “кадровик” на Темида. Негов научен ръководител пък е ректорът на академията доцент Величко Адамов”, обясняват авторите на сигналите до прокуратурата.

Те разкрили, че адвокатите, които защитават Маргините, са и адвокати на офшорките. Предоставили са и справки за нотариусите, с които работят дружествата.

Обект на разследване била и застрахователна компания, в която една от офшорките има акционерно участие. На проверяващите са предоставени и данни за регистрирани 4 фирми на името на докторанти и асистенти. Имало съмнения, че са “кухи” структури, които не извършват търговска дейност, а са опит да се раздели огромният оборот от недекларирани печатани и разпространявани учебници, които студентите са задължавани да купуват.

В края на м. г. срещу ректорското ръководство на свищовския ВУЗ заваляха жалби и сигнали до премиера и други висшестоящи инстанции. Те бяха обединени и бе образувано досъдебно производство.

“Не мога да коментирам нищо. От прокуратурата забраниха изявления, докато се води разследването”, заяви заместник-ректорът на академията доцент Андрей Захариев.

Неговият началник Величко Адамов се прочу, когато фотографиите му с Красьо обиколиха пресата. След това заваляха сигнали, че ремонтът на студентските общежития е бил възложен на фирма, приближена на Красьо.

В момента Големия Маргин е в ареста по новото обвинение срещу него за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. Малкия Маргин още се издирва.