Данните са на холандската антипиратска организация - Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (BREIN), която отчита, че през миналата година благодарение на тяхната намеса 615 интернет източника с пиратско съдържание са престанали да съществуват, а от тях 393 са именно т. нар. "торенти", съобщава Lenta.ru. Кампанията е засегнала 35 eD2K сървъра, 38 сайта, предлагащи поточно видео и 14 Usenet портала.

Най-голямата победа за BREIN през 2009 г. е затварянето на най-големия интернет торент-тракер - Mininova. Събитието се случи много скоро, след като торентът отчете 10-милиардното "сваляне"! Съдът постанови, че администраторите на Mininova са задължени да филтрират постъпващото съдържание и да отстраняват пиратските торенти. Оказа се, че това нито технически, нито физически е възможно - затова собствениците на сайта, премахнаха всички съмнителни торенти.

Другото не по-малко славно постижение - е затварянето на торент тракера - The Pirate Bay. При това собствениците на сървърите бяха принудени да изнесат цялото си оборудване извън Холандия, и да преобразуват всички торент файлове в "магнитни" линкове.

Шведските подразделения на Universal Music, EMI Music, Sony Music и Warner Music са подали жалба до шведски съд за налагане на глоба на двамата основатели на The Pirate Bay - Фредрик Нейдж и Готфрид Свартхолм Варг, пише IDG BG. Искането е за глоба от по 500 000 шведски крони ($71 000) поради факта, че сайтът все още функционира, въпреки че през от октомври 2009 г. съдът реши той да бъде затворен.