Само в една новопостроена кооперация в Несебър три от апартаментите са запорирани от съдия-изпълнител, съобщи bTV. И трите са на един собственик, който има затруднения с изплащането на ипотеката. Случаят не е единичен в квартала, който все още не фигурира в Общия устройствен план на Несебър, макар че вече е напълно застроен.

Подобно е положението в Свети Влас, Равда, Слънчев бряг и Созопол, където запорираните луксозни хотели са обичайна гледна през последните месеци.

В повечето случаи длъжници на банките са строителни предприемачи, които заради кризата не могат да реализират имотите.
"Другите длъжници са физически лица, които са купили втори имот на морето и съответно не могат да го изплащат. По същия начин банките искат да бъде продаден имотът", казва Делян Николов - частен съдебен изпълнител.

Сред запорираните имоти има и на чужденци, предимно англичани и ирландци, за които покупката се е оказала неизгодна сделка.

"Някои от ипотеките, поне по моите дела, са платени по една или две вноски от кредита. Предполагам, че са очаквали рязко да се повишат цените, след това да ги препродадат и да спечелят от това. След като не е станало, просто са оставили имотите на банките", разказва още Николов.

Едва 15-20% от обявените имоти се реализират, тъй като дори оценителите не могат да се ориентират за реалната им пазарна цена.
"Съответно всяка следваща продажба пада по 20% цената и на втора - трета се продават имотите", допълва съдия-изпълнителят.

Особеното при продажбата на ипотекирани имоти е, че парите трябва да се внесат в 7-дневен срок от спечелване на търга, и то в брой. Обмисля се възможността купувачите да могат да изплащат ипотеката, но това тепърва ще се налага като практика.