Това е включено в промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, одобрени от правителството, предаде БГНЕС.

Базата данни ще съдържа уникален идентификационен код на лицето, което ще гарантира защита на неговите лични данни. Контролът върху лечението на лица, зависими от наркотични вещества, ще се осъществява от Националния център по наркомании, подпомаган от инспекторите към Регионалните центрове по здравеопазване.

С измененията в закона се забранява засяването и отглеждането на всички незаконно засети растения от рода на конопа. Всички незаконно засети растения от опиев мак, кокаинов храст и растения от рода на конопа (канабис) се унищожават на място от комисия, съставена от МВР, след вземане на представителна проба, предвижда още законът.

Конкретизират се и разпоредбите, засягащи контролирането на вноса на коноп и семена от коноп, непредназначени за посев, осъществяван от министъра на земеделието и храните.

Под контрол на закона се включват нови 9 растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве.

С промените се обособяват трите основни режима при издаване на лицензии за дейности по закона - лицензии за производство и търговия на едро; лицензии за търговия на дребно и съхраняване на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества; лицензии за производство, преработване, съхранение, търговия, внос и износ на наркотични вещества за ветеринарномедицински цели.
С измененията в закона се намалява с два до три месеца срокът на съхраняване на наркотични вещества от наследниците на складовите наличности от наркотични вещества и прекурсори до предоставянето им на лица, притежаващи лицензии. Конкретизира се и забраната за рекламиране на наркотичните вещества и растенията, както и на лекарствените продукти, съдържащи наркотични вещества.