Това съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ), предаде БТА.

Чрез тел. 926 10 10 гражданите се свързват с автоматична централа, след което чрез следване на инструкции и тонално набиране, могат да изберат посочения бутон.

За справки за изплатени/неизплатени парични обезщетения и майчинство се избира "2". При освобождаване на линията, ако е заета, гражданите се свързват с един от четиримата висококвалифицирани инспектори, на когото поставят въпросите си.

За гражданите, които ползват аналогови системи, телефоните за справка чрез директно избиране за Столично управление "Социално осигуряване" са 926 19 39, 926 19 71, 926 19 86 и 926 19 90, а телефоните на териториалните поделения на НОИ са в интернет страницата на НОИ.

Чрез сайта на НОИ, ползвайки своя ПИК (персонален идентификационен код), гражданите също могат да получат информация по всяко време на денонощието.

Други възможности за информация са чрез електронната поща - noi@nssi.bg, чрез справки на място и чрез изпращане на писмо и/или сигнал по пощата на адрес бул. "Александър Стамболийски" 6264 в София.