До последния си дъх, макар страдащ от болестта, той успя да довърши последния си забележителен проект.

Премиерата на "Вишнева градина" от любимия на режисьора Антон Павлович Чехов беше в Народния театър "Иван Вазов" на 31 октомври. Другите части от тази трилогия на Азарян по Чехов - "Чайка" в Театър "Българска армия" и "Три сестри" в Младежкия театър "Н. Бинев" продължават да се играят - съответно вече трети и втори сезон.

Поклонението ще бъде на 17 декември от 11 ч. във фоайето на театър "Българска армия".

Крикор Азарян е роден в Пловдив на 14 март 1934 г. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) през 1966 г., специализира в Москва и Ленинград. Работил е най-дълго във Военния театър, а също - в Пловдивския театър, Народния, Сатиричния, Театър "София", в театри в Москва, Битоля и др. Незабравими в историята на българския театър освен работите му по Чехов, остават спектаклите по Йордан Радичков, Шекспир, Н.В. Гогол, Иван Радоев, Боян Папазов, Т. Уилямс, Николай Хайтов.

30 години преподава актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. През 2005 г. напуска театралната академия, след което става преподавател по актьорско майсторство в Нов български университет.

Режисирал е постановки в Русия, Полша, Македония, Югославия и други страни.

Носител е на награди за спектаклите "Януари" на Йордан Радичков, "От земята до небето" на Николай Русев, "Опит за летене" на Йордан Радичков, "Празникът" на Николай Хайтов. Носител е на наградата за режисура на Съюза на артистите в България за "Буре барут" - Деян Дуковски и от Фестивала в Благоевград за "Бая си на бълхите" - Боян Папазов. През 2004 г. получава почетен "Аскеер" и орден за вярна служба на театъра.