Според изданието от кози грип в страната са се разболели 2300 души, като шест са починали. Холандското правителство е обезпокоено от размаха на епидемията и иска да бъдат унищожени стотици хиляди кози и овце, заразени с вируса.

Засега епидемия има в източната и южната част на Холандия - именно там са най-големите ферми, в които се отглеждат около 375 хиляди кози.
Според Министерството на селското стопанство, новият вирус е поразил между 55 и 350 холандски ферми. Някои от най-засегнатите градове са Айндховен и Тилбург.

Симптомите на новата вариация на грипа са същите, както и при другите инфекции. Първоначално се появява световъртеж, повишена температура и повръщане. Засега няма случай на предаването на заразата от човек на човек.

До момента в България не е известен случай на кози грип. Няма такива данни и за съседните страни. Това каза за агенция КРОСС началникът на дирекция „Надзор на заразните болести" към МЗ д-р Ангел Кунчев.

"Имаме договореност с ветеринарите да проследяват заболеваемостта и да правят изследвания, така че ако се появи нещо и в България, да сме наясно и да започнем изследвания, които да ни ориентират. Но това не крие някаква непосредствена опасност", успокои д-р Кунчев.