Бащата Чавдар Ботев е изпратил до министъра на здравеопазването Божидар Нанев писмо, придружено с цялата медицинска документация - епикризи, амбулаторни листи и рецепти на Магдалена, които е успял да събере, съобщава вестник "24 часа".

“Пиша ви тези редове с огромна мъка, но се надявам да вземете някакви мерки, за да не се допускат и други случаи на подобна смърт. Докато си играеха на болница, вирусът си свърши работата", пише бащата. Според него прекъсването на лечението още в началото се оказало фатално. В писмото са посочени имена на лекари, описано е тяхното поведение.

От Министерството на здравеопазването са разпоредили проверка.

36-годишната Магдалена Ботева почина от новия грип на 16 ноември т.г, след като няколко седмици бе лекувана в МБАЛ-Бургас. Тя бе бременна в шестия месец, но изгуби бебето си.

Още при постъпването й на 22 октомври жената е изследвана за наличие на вируса А/Н1N1/), но скрининг тестът първоначално дал отрицателни резултати. По-късно състоянието й се влошава и тя е преместена в отделението по реанимация на болницата. Бургаските медици изпратили проби от родилката и в Националната референтна лаборатория, от където се потвържадава наличието на свински грип.