Инициативата, лансирана от депутати от малката лява каталонска партия Републиканска левица на Каталония, бе одобрена с подкрепата на депутатите от Испанската социалистическа работническа партия и Галисийския националистически блок с 20 гласа "за" срещу 16 "против". Главната опозиционна формация Народната партия гласува против, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди Италия в началото на ноември за поставяне на разпятия в класните стаи, тъй като според съда това противоречи на правото на родителите да възпитават децата си според своите убеждения и правото на децата да изповядват свободно религия.
Съдиите заявиха, че разпятията лесно биха могли да бъдат интерпретирани от деца от всички възрасти като религиозен символ, който евентуално може да смущава ученици от други религии или атеисти.

Организации на частни испански училища протестираха срещу решението на ЕСПЧ, определяйки го като неприемливо и изненадващо, и отбелязаха, че ако нещо подобно се случи в Испания, то трябва да срещне силна съпротива.

Полският парламент прие резолюция, защитаваща правото на поставяне на разпятия в държавните училища в преобладаващо католическата страна, съобщи Асошиейтед прес. Желанието на полските депутати е да се противопоставят на решението на ЕСПЧ за разпятията в Италия.

Решението на съда не изисква от Полша да премахне кръстовете в повечето държавни училища, но полските законодатели се опасяват, че то може да наложи евентуално преразглеждане на използването на религиозни символи в държавните училища в Европа. Долната камара на полския парламент изрази своето безпокойство от решението на ЕСПЧ, тъй като то нарушава свободата на вероизповеданията, не зачита правата и чувствата на вярващите и разрушава социалния мир, се казва в резолюцията, цитирана от Франс прес.

Забраната на  разпятията в училищата съвпада с друго спор за ограничение на религиозни свободи - гласуваната с референдум забрана за строителство на нови минарета в Швейцария.