Това съобщи френският министър на имиграцията Ерик Бесон, цитиран от Франс прес, на която се позова БТА. Решението беше взето от Съвета на министрите на провосъдието и вътрешните работи, а еврокомисарят по разширяването Оли Рен го определи като доказателство за ясната европейска перспектива на страните от Западните Балкани.
Безвизовият режим ще бъде валиден за притежателите на биометрични паспорти от 3-те страни, които ще имат право на престой в Шенгенската зона до 90 дни на всеки шест месеца. За по-продължителен престой, както и за работа, остават в сила визовите и разрешителните режими, предаде БНР.
"Силно приветствам това решение, което е много важен етап в процеса на приближаване на тези страни", каза Бесон на пресконференция. Решението за отмяна на визите за Сърбия, Черна гора и Македония ще започне да се прилага от 19 декември 2009 г., уточни Бесон. Европейската комисия бе направила препоръка в този смисъл през юли.
Мярката бе очаквана най-вече от Сърбия в момент, в който процесът й на европейска интеграция остава блокиран от Холандия заради недостатъчно сътрудничество с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Хагският трибунал настоява Белград да арестува и екстрадира бившия босненски сръбски военен командир Ратко Младич и бившия хърватски сръбски лидер Горан Хаджич, които все още са на свобода.
Трите държави изпълниха поставените от Брюксел условия - въвеждане на биометрични паспорти, засилване на граничния контрол и мерки за борба с корупцията и организираната престъпност. Останалите държави от Западните Балкани, Албания и Босна и Херцеговина, не успяха да покрият изискванията за либерализиране на визовия режим заради недостатъчен напредък, предимно по отношение на биометричните паспорти.
Сръбският президент Борис Тадич приветства решението на Евросъюза да отмени от 19 декември визите за гражданите на неговата страна, Македония и Черна гора, но изрази пожелание същият жест да бъде направен и спрямо Косово, което "остава сръбска провинция", предаде АФП.
Брюксел предвижда да отмени визите за албански и босненски граждани евентуално през лятото на 2010 г., ако двете страни успеят да изпълнят необходимите реформи. Френският министър изрази надежда диалог по този въпрос да бъде започнат и с Косово, за да може "на първо време да се улесни издаването на визи за косовски граждани, а впоследствие да се състави пътна карта за тяхното отменяне". Бесон допълни, че ще посети Косово в сряда, където ще подпише споразумения в областта на борбата срещу нелегалната имиграция и правата на човека.