Намериха втория загинал в кв. ”Захарна фабрика”

stat
20:45  |  19 ноември 2009 | / Автор Десислава Димитрова /  
Десетки спасители участват в операцията по издирване на втория затрупан Десетки спасители участват в операцията по издирване на втория затрупан
Сн.: БТА

Извадено е тялото и на втория мъж, загинал след като част от необитаема сграда се срути в столичния квартал „Захарна фабрика”, съобщи Агенция „Фокус”. Мъжът е на около 40 години.
Двама души загинаха след като част от стара мелница в столичния квартал "Захарна фабрика" се е срути. Плоча от стоманена конструкция на необитаемата сграда на бул. “Сливница” се е срутила около 13.00 часа. Сигналът за инцидента е получен в столичната дирекция “Пожарна безопасност и спасяване”. Освен мелница, зданието е било и сервиз на "Волга".
На мястото на произшествието незабавно са изпратени екипи на полицията, пожарната и “Гражданска защита”. При последвалите аварийно-спасителни действия, под срутилата се маса е открито тялото на 31-годишен мъж. Екипите продължават търсенето под развалините на втори човек, по думите на очевидци – също затрупан при падането на плочата. Включил се е и екип на БЧК с куче. Полицаи осигуряват безопасността в района, мястото на срутването е заградено.
Общо към 30 души участват в спасителната операция, уточниха от МВР.
По информация на Дарик радио двамата мъже са от ромски произход и са влезли в сградата малко преди срутването. Най-вероятно затрупаните мъже са двама братя – Димитър и Стефан, те търсили желязо в старата сграда с цел да го продадат, предаде БГНЕС.
От дирекция "Контрол по строителството" на Столичната община е била издадена заповед за укрепването на сградата на старата мелница, каза пред  БТА шефът на дирекцията Влади Калинов. Заповедта е била издадена на собственика на сградата - "София мел" АД , а изпълнението й е спряно след жалба в съда, поясни Калинов. По-късно "София мел" АД е продала сградата на "Ти Ей Би - Риъл Естейт" ЕООД, като междувременно не са изпълнени мерки по укрепването на обекта.
Според него причината за срутването на покривната конструкция е следствие от кражбата на чугунените вътрешни колони, които са поддържали покрива. Сградата е обявена за паметник на културата, каза още Калинов.
На мястото на инцидента е и временно изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков.

Вижте снимки от мястото на инцидента

Последно в Катастрофи


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.