По този повод са разговаряли днес на среща премиерът Бойко Борисов и лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде БТА.
Министър-председателят прие аргументите по сигнала, каза пред журналисти в парламента Костов, който съобщи за срещата. Той уточни, че е предал на премиера писмо, в което ДСБ настоява МВР да проследи през Агенцията по вписванията и Търговския регистър сделките за придобиване на имотите, за които през 2008 г. ДСБ сигнализира, както и начина на плащането и източниците на финансиране.
Съпредседателят на Синята коалиция отбеляза, че миналата година ПГ на ДСБ е внесла в Комисията за борба с корупцията в НС искане за парламентарно разследване на имоти, за които има сигнали, че се управляват и ползват от ръководството на ДПС. Това са имотът на ул. "Беловодски път" в кв. "Бояна" в София, паркът "Росенец" в Бургас, в село Дръндар, хотел "Орфей" в Девин, хотел "Каза Домини" в Тетевен. Тогава комисията е започнала разследване, но е спряла, посочи Костов. Сега се предлага разследването да бъде възобновено, защото са били установени факти за извършени престъпления, добави той.
В писмото си до премиера от ДСБ предлагат ДАНС да провери данните за пране на пари от притежателите на имотите, както и НАП да завърши ревизиите на доходите, приходите и разходите, балансите на фирмите и собствениците на споменатите имоти. Целта е да се разкрие източникът на доходи за тяхното придобиване и дали са плащани местни данъци и такси, уточни Костов.
МВР и ДАНС трябва да разкрият откъде са дошли парите за имота и сградата в родното село на Ахмед Доган - Дръндар, заяви той. От събраните до момента в комисията за противодействие на корупцията материали се виждало, че лидерът на ДПС е подписал през 2002 г. собственоръчно договор за покупко-продажба на имота в Дръндар за 18 360 лева, който е декларирал едва през 2008 г., се посочва в писмото. В имота е построена голяма сграда, която е завършена и дарена от Ахмед Доган миналата година на фондация "Хермес", на която самият той е управител.
Доган не е подавал годишни данъчни декларации и не е посочвал такива данни в декларациите си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, съобщи още Иван Костов. По думите му така няма явен източник на финансирането.
ДПС не се притеснява от каквито и да е проверки, предизвикани от когото и да е, включително предизвикани от Иван Костов, за когото се знае, че питае възможно най-нежните чувства към Ахмед Доган, каза заместник-председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан. Ние сме най-заинтересовани тези проверки да бъдат извършени и приключени в срок, защото смятаме, че тази тенденция непрекъснато да се продуцират сигнали, свързани с ДПС, е проява на добре премислена стратегия за криминализиране на Движението за права и свободи, каза Местан. Той допълни, че трябва да се спре подобно тенденциозно отношение към ДПС.

Вижте още снимки на сараите