Цъфнаха люляци, къпини и ябълки

stat
13:50  |  29 октомври 2009 | Общество / Автор Надежда Христова /  
Ябълка цъфна в с. Енина напук на прогнозите за лошо време Ябълка цъфна в с. Енина напук на прогнозите за лошо време
Сн.: БГНЕС

Времето застудява, но природата в Искърското дефиле не се предава. Дори я избива на пролет. Доказателство за това са цъфналите люляци и къпини край прочутия Черепишки манастир, съобщи bTV.
На природното чудо пръв се натъкнал служителят на гара Черепиш Здравко Георгиев.
"Октомври да видя цъфнали люляк и къпина, това е голяма изненада в този живот", сподели Здравко Георгиев. Железничарят побързал да сподели откритието с монасите от Черепишкия манастир.
След отбелязването на Димитровден по християнска традиция тук започнали да се стягат за зимата, но необичайната гледка ги накарала да се замислят. Сякаш патронът на пролетта и лятото Свети Георги чрез повторно цъфналия люляк предупреждавал властелина на студа - Свети Димитър, че няма лесно да отстъпи. "Според народното поверие двамата са си поделили годината наполовина - едната я владее Свети Димитър, а другата - Свети Георги", заяви архимандрит Йосиф, игумен на Черепишкия манастир.
Миряни и монаси се оказаха разделени в мнението си за поличбата. "Въпросът е ние да приемем това знамение като добро, а не като лошо, защото сме свикнали, като цъфне нещо през зимата, да казваме, ох, колко люта зима ни предстои. Люлякът е майско цвете и поради тази причина то олицетворява любовта между хората, между ближните", допълни архимандрит Йосиф.
Ябълка цъфна в с. Енина напук на прогнозите за лошо време, предаде БГНЕС. Според старите хора обаче това вещае люта зима.Последно в Общество


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.