Отличията им се присъждат за откритието как хромозомите са защитени от теломери и от ензима теломераза. От Кралския каролински медикохирургичен институт в Стокхолм съобщават, че откритието има приложение в лечението на рака и изясняване на процесите на стареенето.
Учените са решили основен проблем в биологията - как хромозомите могат да се копират напълно при клетъчното деление и как се защитават от израждане. Лауреатите на Нобеловата награда за медицина или физиология се определят от Каролинския медикохирургичен институт в Стокхолм, Швеция, и се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала. Нобеловата награда, която се присъжда от 1901 г., тази година е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,4 милиона долара.
Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за медицина, са Иван П. Павлов (Русия, 1904), Роберт Кох (Германия,1905), Александър Флеминг (Великобритания, 1945), Джордж Бидъл, Едуард Тейтъм и Джошуа Ледърбърг (САЩ, 1958) и други.
Миналата година Нобеловата награда за медицина или физиология беше присъдена на германеца Харалд цур Хаузен, както и на французите Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание.
Харалд цур Хаузен получи наградата за откриването на човешките папилома вируси, които предизвикват рак на шийката на матката.
Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание бяха отличени за откриването на ХИВ вируса.