Съдът постанови сумата в размер на 358 495 лева да бъде отблокирана, за да може Димитрова да извърши плащания към Агенция "Държавни вземания", съобщи БТА. Задълженията към държавата са натрупани след наложения запор върху сметки и имущество на вдовицата. Така тя ще плати дължимите си данъци и лихвите върху тях. Отмяната на запора бе направена по искане на защитата на подсъдимата.
Председателят на съдийския състав Владимир Астарджиев счете, че е по-добре тези средства да се влеят в държавния бюджет бързо, а не при евентуална осъдителна присъда за Димитрова, когато сумата ще е по-голяма заради натрупаните лихви.
Вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца - Ангелина Димитрова е обвинена, че е вкарала контрабандно в България стоки през митниците на летище София и Горубляне на стойност около 700 хиляди лева. Освен това като едноличен собственик на фирмата "Борогруп травъл - Лондон" ЕООД е продала всичките си 400 дяла на американската компания "Адамко" ООД. По този начин Димитрова е избегнала запорирането на част от имотите на семейството от Комисията "Кушлев".
На днешното заседение съдът изслуша показанията на свидетелката Лидия Атанасова, която е била митнически инспектор по време на периода, за който се смята, че Димитрова, посредством фирмата си, е внесла в страната контрабандни стоки на обща стойност 700 000 лв, съобщи БГНЕС. Атанасова обясни пред съда, че тя не е била задължена винаги да извършва проверка на всички стоки и понякога е правила само проверка на документите.
Пред съда днес показания даде Меле Кизет, която е била упълномощена от Константин Димитров да сключи договор с двама турски бизнесмени за туристически услуги. Тя познавала Самоковеца от 10 години и е имала търговски взаимоотношения с него за внос на каргостоки от Турция. Свидетелката посочи, че й е направило впечатление, че от турска страна не са проверявали камионите, а само българите са извършвали проверки на тях.
Магистратите изискаха справка от Митница „София” как се е осъществявал физическият контрол върху стоките.
Съдът определи още принудително да бъде доведен на следващото съдебно заседание свидетелят Николай Маринов – Малкия Маргин. Днес той трябваше да даде показания, но не се яви в съда. Наложена му е глоба от 100 лв.
Следващото заседание по делото ще бъде на 25 ноември, съобщи "Фокус".