Във финалното гласуване Рио се наложи над Мадрид. Преди това от надпреварата отпаднаха Чикаго (първи тур) и Токио (втори тур). Така за първи път ще има Олимпийски игри в Южна Америка, предаде БТА. 13,92 милиарда долара е бюджетът на Рио де Жанейро'2016, Игрите ще се състоят от 5 до 21 август.
Огромна експлозия от радост избухна в Рио де Жанейро след решението на 121-та сесия на Международния олимпийски комитет /МОК/ Рио да бъде домакин на летните олимпийски игри през 2016 година. Десетки хиляди кариоки, които от ранна сутрин бяха излезли на известния плаж Копакабана, започнаха да крещят от радост, да се прегръщат и да танцуват под дъжд от конфети.
На плажа Копакабана бяха оборудвани трибуни с огромни телевизионни екрани, а от сутринта на трибуните известни артисти веселяха кариоките. Гвоздей на програмата бе известната школа по самба "Салгейру", която през тази година победи на световноизвестния карнавал в Рио де Жанейро.
Градските власти обявиха петък за почивен ден. Времето също бе на страната на кариоките - след прохладния дъжд през нощта дойде истинска бразилска жега и след обяд термометрите в района на Копакабана показваха 30 градуса над нулата.
"Това е невероятно. Аз съм толкова щастлив, толкова щастлив, толкова щастлив. Аз съм емоционален човек и не спирам да плача. Това е голям момент не само за Бразилия, но и за Южна Америка", каза Серджо Кабрал - губернатор на щата Рио де Жанейро. До Серджо Кабрал бе легендарният бразилски футболист и трикратен световен шампион Пеле, който също не криеше сълзите си. "Направихме го, направихме го. . .", каза със сълзи в очите Карлос Нузман - водач на бразилската делегация.
Бившият бразилски тенис-шампион Густаво Куертен: "Това е блестящ резултат. Трябва да започнем работа още от утре, за да направим олимпиадата добре".
Испанската кралица София заяви пред микрофоните на националната испанска телевизия ТВЕ: "Трябва да поздравим Рио, но също всички, които работиха за нас. Испанците бяха изключителни. Това е разочарование за нас".
Хосе Луис Родригес Сапатеро - министър-председател на Испания заяви: "Трябва да поздравим Рио де Жанейро и да кажем, че кандидатурата на Мадрид постигна достоен резултат. Бяхме на път да спечелим, но в крайна сметка Рио победи. Рио беше голям кандидат. Загубихме в голяма битка".
Белият дом изрази своето разочарование по повод загубата на Чикаго на изборите за домакин на летните олимпийски игри през 2016 година на 121-та сесия на Международния олимпийски комитет /МОК/ в Копенхаген. Както заяви пред журналисти съветникът на президента на САЩ - Дейвид Акселрод, очевидно е, че пристигането в Копенхаген и емоционалното изказване пред членовете на МОК на президента Барак Обама и на неговата съпруга Мишел се е оказало недостатъчно, за да преодолеят "политическите интриги в заседателната зала".
"Без съмнение това ни разочарова, каза Акселрод. Ние не успяхме да направим това, но опитът все пак си заслужаваше".
Вижте снимки