Акцията се осъществява на основание Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците.
На констатираните излезли от употреба коли ще се поставя стикер - предписание за преместване в тримесечен срок, който започва от деня на маркирането. В случай, че собственикът не го изпълни, кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице ще издава заповед за принудително преместване на автомобилите на площадка за временно съхранение или в център за разкомплектоване. Това ще става за сметка на собственика.
На тези места старите таратайки ще бъдат съхранявани най-малко 14 дни, а в случаите, в които собственикът иска да си върне колата, ще трябва да заплати разходите по принудителното извозване, временното съхранение и съответната глоба или имуществена санкция за неизпълнение на предписанието.
След 14-дневния срок автомобилите ще бъдат разкомплектовани.
Комисиите ще регистрират като излезли от употреба автомобили, когато са с прекратена регистрация, липсва им регистрационен номер или той е стар, както и в случаите, когато автомобилът се намира на държавна или общинска собственост, но не е заверен знакът за технически преглед за срок повече от две години от определената му дата за следващ преглед за техническа изправност. Гражданите ще бъдат глобявани от 150 до 500 лева, а юридическите лица от 700 до 2000 лева в случаите, когато не предадат старите коли.
По данни на Столичния инспекторат към 30 юни 2009 г. върху общински и държавни терени в София е имало около 2100 излезли от употреба моторни превозни средства. Само за около един месец са преместени на терени частна собственост или предадени за разкомплектоване около 300 коли след акция от общински служители, уточниха от сектор "Контрол по паркирането".