Директорът на СДВР Валери Йорданов е наложил най-тежкото дисциплинарно наказание заради уронване престижа на МВР.
Двама от служителите са работели в група “Охрана на обществения ред” в Столичното Четвърто РУ. На 20 август по време на работа на бул.”Петко Ю.Тодоров” единият от тях взел 100 лева от шофьор на лек автомобил “Ауди”. Колегата му станал свидетел на даването на подкупа, но не се противопоставил.
Другите двама уволнени полицаи са катаджии. Младшите автоконтрольорите от Пътна полиция използвали радар, без да са го получили по служебен ред. Техническото средство не се водело и на отчет в КАТ. С него те изнудвали шофьори.
Вчера съдът остави в ареста петима от осемте полицаи от Бяла Слатина, които бяха задържани преди две седмици за рекет на български и чуждестранни водачи.
В същото време премиерът Бойко Борисов заяви, че „Вътрешна сигурност” ще "гони" полицаите до край.
"Това полицаи да взимат пари под всяко дърво в София или по магистралите, няма да го бъде. Затова „Вътрешна сигурност” ги гони толкова много. За да искат полицаите да им се вдигат заплатите и да бъдат уважавани, трябва да си изпълняват много съвестно ангажиментите", коментира министър-председателят, който няколко години беше главен секретар на МВР.