Това съобщи министърът на спорта Свилен Нейков, цитиран от “Фокус”. Резултати се очакват до края на седмицата. По думите му специалистите трябва да кажат какви са шансовете това да е случайно. Първия път нито един не е познал шестте числа. Във втория има 18 печеливши.
Анализ ще се прави и на работата на тотализатора до момента. Целта е да се модернизират всички звена, така че да има значително подобряване на годишните приходи, обясни Нейков.
Днес управата на Българския спортен тотализатор (БСТ) нареди вътрешна проверка " на казуса с изтеглянето на едни и същи числа в третите тегления на два последователни тиража,  довели до спечелването на 18 шестици", съобщиха от там. Резултатите от извършената проверка ще бъдат представени утре.
Вероятно много хора използват изтеглените в последния тираж числа, за да играят с тях в следващия, каза зам.-шефката на БСТ Мария Янева, цитирана от в. "24 часа". Това обаче не е много логично, защото вероятността да се паднат едни и същи числа 2 поредни пъти е много малка.
Парадоксално е, че три от печелившите числа - 4, 35 и 42 дори, се падат три пъти поред в трето теглене на "6 от 42". Те са изтеглени и в последния - 74-и тираж.
Иначе статистиката показва, че "златните числа" не са сред най-често падалите се в досегашните тиражи на Тото 2. Например 4 е изтеглено досега 579 пъти в "6 от 42", докато шампион е 7 със 630 пъти.
Шансът в продължение на една определена седмица, т.е. при два последователни тиража, да се повторят едни и същи числа в играта "6 от 42", е около 1 на 4,2 млн., изчисли математикът Михаил Константинов. Шансът да се уцели шестица при играта "6 от 49" с един фиш дори е по-малък - около 1 на 14 млн.
"Едно събитие, колкото и малко вероятно да е то, все пак може да се случи", коментира Константинов.
Ако едни и същи топки попадат често в улея на сферата, е възможно те да се разминават по тегло с другите, обясниха обаче експерти. По принцип топките трябва да тежат около 2,45 грама. Допустимото отклонение е плюс-минус 0,15 грама. По изискване на Държавната комисия по хазарта периодично комплектът топки трябва да се подменя.
Преди години избухна скандал около закупена нова сфера, на която топките имат електронни чипове. Целта беше така веднага да се изписва на екрана изтегленото число, а не водещият на предаването да го съобщава, гледайки номера. Тогава обаче възникнаха съмнения, че чрез електронните чипове ще може с компютър да се манипулира коя топка да влезе в улея.
Невероятната случайност с еднаквите числа съвпадна и с рокада в ръководството на спортния тотализатор. Досегашният шеф Иван Иванов е сменен с треньора по кану-каяк Дамян Дамянов. Вчера той посети централата на тотото, за да се представи на служителите. Специално за да може Дамянов да заеме поста, беше променен устройственият правилник на БСТ.
Отпадна изискването шефът да има висше икономическо, юридическо или техническо образование. Бившият национален треньор по кану-каяк е завършил Националната спортна академия. Той беше и член на управителния съвет на тотото по времето на кабинета "Сакскобургготски", когато БСТ се оглавяваше от Ирена Кръстева.
В момента върви и ревизия на дейността на тотото. Тя беше наредена от новия спортен министър Свилен Нейков. Поводът са притеснително намалелите приходи от началото на годината. До средата на 2009 г. постъпленията на тотото са едва 51 млн. срещу 62 млн. за същия период на миналата година.