По думите на Вилиян Платиканов, консултант по трансплантология в здравното министерство, това ще бъде публична банка за стволови клетки и към нея ще се структурира регистър на донорите. Най-вероятно центърът ще бъде в базата на Александровската болница. Очаква се проектът да струва 3 млн. лева, предаде БТА.
Борисов беше категоричен, че държавата разполага със средства, които да осигури на нуждаещите се от трансплантация на органи в чужбина.
Според Божидар Нанев сумата от 5 млн. лв., предвидена за новосъздадения фонд за трансплантации, е напълно достатъчна да покрие разходите по присаждане на органи на нуждаещите се.
По думите на министъра проблемът за трансплантацията у нас ще бъде решен чрез създаването на съответната организация в болниците и чрез законодателни промени. На конференцията пациенти и специалисти са обсъдили как да се подобри начинът на оповестяване на донорите в различните лечебни заведения, както и на поддържането на органите във времето на мозъчна смърт, за да бъдат годни за трансплантация.
Нанев обясни належащото решаване на проблема с присаждането на органи с факта, че страната ни има 10 пъти по-ниски постижения в тази област от останалите европейски държави.
Вижте видео от изявлението на Борисов