Медведев даде 3 месеца за обрат с алкохолизма в Русия

stat
15:01  |  11 септември 2009 | Политика / Автор Таня Тодорова /  
Дмитрий Медведев определи алкохолизма като ”национално бедствие” Дмитрий Медведев определи алкохолизма като ”национално бедствие”
Сн.: EPA/БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев възложи на правителството до 1 декември да наложи ограничения върху обема на опаковките на слабоалкохолни напитки като бира, вино и коктейли, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

В момента слабоалкохолните напитки в Русия се продават в опаковки от 100 милилитра до над пет литра. След въвеждането на ограниченията търговците ще могат да продават бира в бутилки, побиращи не повече от 330 милилитра от кехлибарената течност.
Правителството също така трябва да разработи комплекс от мерки за противодействие на нелегалното производство и продажба на алкохол. Освен това до 1 март 2010 г. правителството трябва да проучи и прецени евентуалните последствия от въвеждането на държавен монопол върху производството на етилов спирт и алкохол, като отчете международния опит и прецени възможните срокове и условия.
Според руските власти нелегално произведената и необложена с акцизи водка, предимно домашно производство, заема от 30 до 50 процента от националния пазар. Медведев също така предложи да се заменят глобите за търговци, които продават алкохол на непълнолетни лица, с по-тежки наказания. Той поръча на правителството и да въведе нови ограничения върху рекламирането на алкохолни напитки.
Амбициозната кампания на Медведев за борба с ширещия се в Русия алкохолизъм напомня тази, която започна последният съветски лидер Михаил Горбачов през 1985 г. Тя обаче не постигна значителни практически резултати, за сметка на това навреди на неговата популярност.
Русия е на едно от първите места в света по средна консумация на алкохол на глава от населението, което се отразява пагубно върху продължителността на живота. По официални данни едва 40 процента от учениците, които през тази година завършват училище, ще доживеят до пенсионната възраст от 60 години за мъжете и 55 за жените.Последно в Политика


България и ЕС: първите 10 години и след това

България е стабилна страна в ЕС, която има ресурс да се справи с европредседателството, макар че то идва в много труден момент.