Взимат гори от Симеон

stat
12:24  |  11 септември 2009 | Политика / Автор Десислава Димитрова /    |  видео
Симеон Сакскобургготски разчитал експертите да установят фактите за неговите имоти Симеон Сакскобургготски разчитал експертите да установят фактите за неговите имоти
Сн.: БТА
Видео: Неправомерно взетото ще бъде върнато на държавата

Кабинетът „Борисов" ще предприеме всички мерки взетите неправомерно гори от бившия премиер Симеон Сакскобургготски да бъдат върнати на държавата. Това увери министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

Той отговори на питане на лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов за действията, които ще предприеме правителството за поправяне на щетите, нанесени от Сакскобургготски, предаде Дарик радио.
Във въпроса си Димитров отбеляза, че заради грешка, допусната от Поземлената комисия в Самоков, са върнати неправомерно 4521 декара гори на царя.
"В случая е относима изрична норма от преходните и заключителни разпоредби на закона за собствеността, съгласно която давността за придобиване на държавни имоти спира да тече до 31 декември 2011 година. Във връзка с изложеното ви уведомявам, че с цел осигуряването на най-добрата и ефективна защита на държавния интерес, ще бъдат детайлно проучени и използвани всички правни възможности, всички налични доказателства, за да се гарантира в най-голяма степен решението на казуса в интерес на държавата и обществото. Ще бъдат предприети всички мерки това, което е взето неправомерно, и по смисъла на закона, да бъде върнато на държавата", коментира премиерът.
Назначена е група от експерти от Държавна агенция по горите, която да даде предложения, като срокът е 30 септември. Обсъжда се сезиране на съответния съд за обявяване за нищожни решенията на поземлената комисия, като досега такава жалба не е подавана.
"Други действия биха могли да бъдат предявяване иск за явна фактическа грешка и иск срещу наследниците на бившите царе. Ще бъдат използвани всички правни възможности", каза Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. Той добави, че до този момент с него или с членове на кабинета не е говорено да бъде върнато доброволно неправомерно надвзетото, но дали на предишното правителство е правено такова предложение не знае и не е негова работа.
"Преди близо година по инициатива на Царя беше създадена комисия, която да изясни ситуацията около т.нар. надвзети гори. Тогава още бе обявено, че има дублиране на стари документи за собственост от началото на миналия век. Останалото беше манипулация", коментира Цветелина Узунова -прессекретар на Симеон II.
"Царят също разчита на експертите да установят фактите. И в случая не става дума г-н Симеон Сакскобургготски да направи някакъв популистки жест, а е въпрос на обективна експертна работа да се изясни има ли наистина проблем и как той да бъде преодолян. Така се прави в една нормална европейска държава, в която частната собственост е защитена. Смятам, че пред обществото ни сега има много по-сериозни задачи от това да влиза отново в схемата на втръсналите на всички ни кампании за т.нар. царски имоти, организирани през последните 8 години от определени партии и с толкова ясна цел. Вярвам, че премиерът ще сложи точка на всичко това", заяви още Узунова.
Вижте видео от отговора на Борисов


Последно в Политика


Възражда ли се нацизмът в Европа?

Засилването на крайнодесните течения беше отбелязано от европейски експерти като един от водещите рискове пред Стария континент.