Машината струва 4,2 млн. лв. и е купена от държавата в края на миналата година. "Блу Джин/П" на IBM работи в Държавната агенция по информационни технологии. Външно изглежда като два големи шкафа. В тях се съхранява информация, чиято обработка на настолния ни компютър би отнела десетилетия, съобщава в. "24 часа".
Има немалко критиците, според които нямаме нужда от толкова скъпа технология, но според привържениците му "Блу Джин" е начин да се върнем сред държавите, развиващи ИТ индустрия.
Една от първите задачи на ултрамодерната техника е да прогнозира как ще се разпространят вълните от евентуални земетресения и да оценява сеизмичния риск. За да се изчисли дали една точка е рискова, са нужни три неща - данни за досегашните трусове, карта на земните недра на страната, стигаща до 20 км дълбочина, и суперкомпютър, който за разумно време да обработи гигантския обем от информация.
Първи към суперкомпютрите за това се обърнали американците, за да изучат и прогнозират разрушителните трусове в Калифорния, където това се случва много по-често отколкото в България.
Сеизмичните вълни се разпространяват по един начин в пясък, наноси и льос - затихват и ударът не е голям, и по съвсем друг в твърди скали като гранит или базалт. Затова и АЕЦ "Козлодуй" е построен върху льос и е по-малко уязвим.
В две точки, които се намират близко една до друга, пораженията са много различни. Това показа и последният трус в Черно море.
"Каварна стои на скали, а Варна - на нанос. Затова в Каварна стените се напукаха, по доста къщи имаше щети, а във Варна всичко беше наред", обяснява ст.н.с. I ст. Светозар Маргенов, шеф на център за суперкомпютърни приложения в БАН, пред изданието.
Любопитен факт е, че нашият компютър денонощно се наблюдава от американската администрация от съображения за сигурност.