Сватбени агенции в страната и общински обредни домове записват усилено желаещи да свържат живота си след месец. Очакванията, че влюбени ще желаят да кажат "да" един на друг на 9 септември не се оправдаха, установи проверка на "Стандарт".
Друга причина за истерията покрай 20 септември е, че се пада в неделя, докато девети е в сряда.
В Плевен, Сливен и Русе има най-голям бум на младоженци този и идния месец. "За жалост се налага да отказваме ангажименти, не можем да си позволим повече от две тържества на ден", твърдят организаторите в града на Найден Зеленогорски. Там обаче глезят влюбените и гостите на тържеството им с килим от рози и орхидеи към олтара, ресторант с градина и басейн, диджей и конферансие. Кризата не плаши младите семейства, а някои от тях са готови да броят по 15 бона за тържеството.
Част от влюбените търсят нестандартен начин да си кажат "да". "Миналия месец имахме сватба в самолет. Пратих служител и 15 минути се въртяха над София", разказа шефката на столичния обреден дом Сашка Габровска. Преди време пък друга двойка се врекла във вечна вярност на покрива на хотел.
Изнесената от ритуалната зала церемония струва 240 лв. в София. С 10 лева по-скъпо е бракосъчетанието в Бургас. 204 лв. пък се плаща за сватбата в добруджанските поля. Срещу 300 лв. пък младите си слага подписите във видинската крепост "Баба Вида". Като цяло обаче българинът е традиционалист и продължава да прави сватби в ресторанти, твърдят специалистите в бранша.
Сватбени агенти са категорични, че не усещат кризата. Хората не се стискат и за идеалната венчавка дават щедро пачки. Младоженците или родителите им избират прецизно и украсата на тържествения автомобил. Цените варират според вида декорация, като средно се плащат 15-20 лв. за тази екстра. Цените за различните сватбени декорации са различни. Така например агенциите предлагат рокли от 300 до 6000 лв. За фотограф, диджей и оператор сватбарите броят по още 300 лв. Очакваните с нетърпение особено от децата шафери късметчета с бонбонки са на цена от 10 стотинки до 1,50 лева.