Решението беше взето близо година и половина след арестуването на Бут и се смята за неочаквано, отбелязва Франс прес, на която се позова БТА. Четиридесет и две годишният Бут, бивш офицер от съветските военновъздушни сили, който после стана бизнесмен, беше арестуван на 6 март 2008 г. в хотел в Банкок. Задържането му стана, след като той се срещнал с двама американски агенти под прикритие, представили се пред него като ръководители на ФАРК, които искали да купят ракети и гранатомети.
На Запад Виктор Бут е известен с прякора "търговеца на смъртта" заради славата си на най-големия трафикант на оръжия в света. Смята се, че той е свързан с незаконни доставки на оръжия между Африка и Латинска Америка, в които са замесени също Афганистан, талибаните и Ал Кайда. Твърди се, че Бут се занимавал с тази дейност от 15 години. От арестуването му досега Бут беше държан в строго охраняван затвор в предградие в източната част на Банкок. През септември 2008 г. в Банкок започна съдебният процес, на който трябваше да се установи дали има достатъчно доказателства в подкрепа на искането на САЩ за есктрадирането на Бут.
Русия наблюдаваше делото много внимателно  и остана доволна от отказа на Тайланд да екстрадира Виктор Бут в САЩ. Американците обаче останаха разочаровани от това решение, предаде Франс прес, цитирайки представители на двете държави. "САЩ са разочаровани, но същевременно и заинтригувани от отказа на тайландското правосъдие да екстрадира Виктор Бут от Тайланд в САЩ", заяви Джеймс Ендуисъл, представител на американското посолство в Банкок. "Приемаме със задоволство решението на тайландския съд и се надяваме, че много скоро Виктор Бут ще може да се завърне в родината си", заяви помощник-директорът на информационния отдел към руското министерство на външните работи Игор Лякин-Фролов.
Днес при съобщаването на решението на съда Бут вдигна два пръста в знака на победата. Съдът постанови той да остане в затвора още 72 часа, през които прокурорът по случая ще може евентуално да обжалва съдебното решение.
Основният аргумент на съда да отхвърли искането на САЩ за екстрадицията беше, че Вашингтон и ООН може и да смятат ФАРК за терористична организация, но не и Тайланд. За Тайланд ФАРК просто се борят за политическа кауза и не са криминална група. След съобщаването на решението Бут не направи изявление за журналистите, но съпругата му Ала каза, че е много щастлива и че се чувства много облекчена.