Трябва да придадем на това министерство достолепието, което заслужава, като един от стълбовете на държавата, наред с финансите и вътрешния ред, каза прокурорката, чието звено единствено получи похвали от Брюксел.
Попова приема доклада на ЕК сдържано. В него, според нея, тонът е добронамерен, има фрази, които подсказват, че целта е да се даде възможност на повече хора да заработят така, както тези, които вече са постигнали добри резултати.
Изцяло нов НПК не е необходим. Трябва да се опрости сегашният и да се отстрани формализмът в досъдебната фаза, смята номинираната за правосъден министър. По нейно мнение именно процедурите са причина за забавянето на част от делата, за които ни критикуват.
Когато дойдоха материалите от Германия за започналите там производства по финансови нарушения, ние веднага заведохме дела и при нас, но от процедурите идва забавянето, даде пример Маргарита Попова с делото срещу Марио Николов за измами по програма САПАРД и произнесените вече присъди в Германия.
В периода 2005 - 2008 година са внесени 11 дела, а сега те са 35, каза още прокурорката, разследваща измамите с европари. Осъдителните присъди са не повече от 9, но това е вече отделен въпрос.
Не успяхме да покажем, че борбата с организираната престъпност и корупцията е приоритет и за трите власти, е общата й оценка за ситуацията.
На въпрос за кадруването в съдебната система "на бели покривки", по израза на шефа на ВАС Константин Пенчев, избраната за министър на правосъдието каза, че никога не е принадлежала или участвала в подобни кръгове. Самият Пенчев, който участваше в разговора, пък внесе уточнение в терминологията, като поясни, че ставало дума всъщност за "чалгаджийския привкус" в отношенията в системата - "черпим се преди избори, черпим се след избори и т.н."
Пенчев беше обаче строг в оценката си за вчерашното гласуване във Висшия съдебен съвет, с което членовете на съвета не дадоха възможност на Жаклин Комитова да сформира екип и да работи с него, като зам.-председател на Софийския градски съд. ВСС бойкотира избора на Жаклин Комитова за втори мандат като зам.-председател на СГС. Тя ръководи търговското отделение на съда през последните 5 години и сега беше единствен кандидат за поста. Комитова получи само шест гласа в съвета, четирима от членовете на ВСС гласуваха против, а 13 се въздържаха. Така на практика Комитова беше наказана от членовете на съвета за това, че си е позволила да критикува корупционната практика при предишното ръководство на съда, посочи Пенчев.