Станишев е получил 129 гласа подкрепа и 22-ма души не са му дали вот на доверие. Според други мнения обаче – Станишев е получил 122 гласа подкрепа и 29 гласа – против. Общо гласували са 153-ма, предаде "Фокус".
Вот на доверие или на недоверие може да се иска само на конгрес, каза Татяна Дончева в началото на заседанието на Националния съвет на БСП. Този Национален съвет избира само Изпълнителното бюро – за какъв вот на доверие или недоверие можем да говорим тук. Вотът се гласува от този който избира, каза Дончева.
В началото на днешния пленум председателят на БСП Сергей Станишев поиска вот на доверие към себе си.
„Не се притеснявам да се явя пред конгреса на партията с цялостна програма за БСП и да се състезавам с всеки друг кандидат. Тази моя позиция не е подаване на оставка. В подобна ситуация това би било бягство от отговорност”, заяви той. Станишев поиска и Националният съвет на БСП да даде оценка на приключилия 4-годишен мандат на правителството и коалиционната политика на партията. Независимо от грешките няма от какво да се срамувам, заяви Станишев. По думите му не е моментът да се съставя служебно Изпълнително бюро. Партията не може да бъде ръководена от временни органи, заяви Станишев.
Той предложи Националният съвет да гласува състава на комисия, която да организира конгреса на партията. В комисията да участват представители на Обединението на левите сили и Открит форум. Станишев предлага още конгресът да се проведе на 17 октомври при следния дневен ред – оценка на политиката на БСП, анализ след изборите за 41-ото НС, политиката на БСП като опозиционна партия.
Добромир Гущеров напусна заседанието днес веднага след официалните думи на Станишев. Недоволство изрази и Георги Близнашки: Подобно на всички европейски практики, които съществуват, след подобна загуба лидерът трябваше да подаде оставка. Сега се върви към едно упорство да се запази сегашният лидер и неговото обкръжение – това каза пред журналисти Георги Близнашки от БСП, член на Националния съвет на партията. Според Георги Близнашки – при гласуването на вота на доверие към лидера подкрепа са изразили 122-ма от членовете на пленума, а 29 са били против.
„Тези 29 гласа са златни гласове, защото те гарантират бъдещето на партията, предвид това, че на последния конгрес Националният съвет не беше избран, а беше подбран. Официалното листче на лидера, или на тандема, както е известен оксиморонът Ивелин – Дъбов, имам предвид Ивелин Николов и Димитър Дъбов, това е вътрешнопартиен жаргон, включва над сто имена, които се диктуваха като номера, събрани по области. Така че това, което се случва, едва ли е изненада” – каза Близнашки.
Според него на днешното заседание на Националния съвет липсва голямата тема за корупцията. „Това е една от ахилесовите пети на управлението и поради това се пази мълчание. Ние не можахме да намерим сили в нашите редици да разобличим онези фигури, които злоупотребяваха с властта. Остава да го научим от тези, които дойдоха на власт, за съжаление” – каза Близнашки. По думите му новосъздадената ДАНС също не си е свършила работата в тази насока и не е предотвратила злоупотребите във висшите ешелони на властта.
„За мен беше голяма изненада, че лидерът на партията оправда черния пиар и тези клипове с таласъмите и брадвата, защото видиш ли, те мобилизирали повече поддръжници, отколкото отблъснали. Това е доста странно заключение” – коментира Близнашки. Според него предизборната кампания не може да промени резултатите от управлението. „Ние продължаваме да упорстваме с тезата за успешния мандат, въпреки негативната оценка, която получихме от избирателите” – каза той. Близнашки каза, че в рамките на дискусията Александър Лилов е повдигнал големи въпроси за това, че БСП трябва „да погледне фактите в очите” и те били твърде нелицеприятни.
Георги Близнашки уточни, че в по-нататъшното си участие в пленума ще говори по темата за плоския данък. По думите му – един заместник-министър на финансите е защитавал много ожесточено плоския данък, но от участията си в много бордове за една година е получил около 200 000 лева. Така е платил около 20 000 лева данъци, а иначе е трябвало да плати много повече. Според Близнашки – така заместник-министърът си е спестил пари за около един мерцедес S-класа. Вижте снимки