Около 6,00 часа гражданка подала сигнал в полицията за откраднат луксозен джип в района на гара Бов. Незабавно изпратеният на място полицейски патрул започнал преследване на луксозния автомобил със софийска регистрация. Крадците обаче открили огън срещу полицаите и при престрелката е тежко ранен единият от служителите на реда. По-късно двамата крадци са задържани, а оръжието им е иззето.
За ранения служител на МВР незабавно е осигурен коридор към ВМА, където лекарите ще се борят за живота му.
Изключително тежко и критично е състоянието на пострадалия полицай - 40-годишният Любомир Цветков Митов, съобщиха от Военно-медицинска академия, където е настанен, предаде БТА. Той е приет с две огнестрелни рани - едната в областта на шията, раздробена е челюстта и долна част на черепа, а другата - в корема, поради което е с разкъсан черен дроб, стомах, тънки черва и огромна кръвозагуба. В момента медицинските екипи продължават битката за живота му, за който има пряка опасност.
В разследването ще се включат и следователи от НСлС. На мястото пристигнаха генералният комисар на МВР Павлин Димитров и заместникът му Минко Брайков.
"Върху собственичката на джипа, която е с малко дете, и вероятно детегледачката, е упражнено насилие - крадците са ги вързали и дори една от пострадалите жени е в болница с наранявания по тялото. Голяма е тревогата в двете жени и детенцето, което е на 1 годинка", разказа пред БНР Павлин Димитров.
"Оказали са агресия, това става призори, на разсъмване. Жертвите са вързани, след което е направено, грубо казано, цялостно претърсване на жилището, наличните пари които собственичката е имала, са отнети, най-вероятно са отнети и други вещи, които сега изясняваме наличието им и техния произход, след което са откраднали джип "Линкълн" със софийска регистрация и са напуснали местопроизшествието", допълни генералният секретар.
Пострадалата живее в с. Бов. Веднага след като бандитите напуснали дома й, собственичката се обадила на тел. 166.
"Районното управление е разполагало с два автомобила, създадена е била необходимата организация на екипа. Веднага е започнало преследване на престъпниците, но те са допуснали пътно-транспортно произшествие. Полицаите са действали професионално и са направили всичко необходимо за респектиране и задържане на извършителите. При тези действия един от извършителите е напуснал джипа, открил е стрелба по колегите и вследствие на което, както е известно, е ранен един от полицаите и е в тежко състояние", каза още Павлин Димитров.
Той уточни, че единият от извършителите има регистрации в полицията за отвличане и за нанасяне на телесна повреда.
"Двамата са задържани и ще се иска най-тежкото наказание. Дано колегата се възстанови, да се помолим за него", заключи генералният секретар на МВР.
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков апелира прокуратурата за бързи процесуално-следствени действия по случая с простреляния полицай, съобщи БТА. Миков заяви, че това е изключително арогантно и тежко посегателство срещу служител на МВР. Той уточни, че засега престъплението е квалифицирано като опит за убийство на полицейски служител, за което се предвижда наказание от 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.
“Дано професионалната квалификация на нашите лекари преодолее тежката ситуация на колегата ни, каза още Миков.
Вижте видео от изявлението на Михаил Миков