Румен Рачев е собственик на комплекс "Бохеми" в квартал "Дивдядово" в Шумен и на кафе "Мики" в Градската градина. В помещение в парка, собственост на Рачев, се помещава офисът на ГЕРБ от основаването на местната партийна структура. След инцидента в болницата пристигна и водачът на листата на ГЕРБ в Шумен адвокат Ивайло Тошев.
Рачев е бил прострелян пред входа на хирургическия блок малко преди 12.30 ч. на слизане от автомобила си. Според първоначалната информация извършителят на убийството е побягнал към съседната улица "Парчевич" и още се издирва, съобщиха от полицията. До момента няма задържани лица.
Простреляният е бил пренесен в болницата в безсъзнание, където по-късно е издъхнал. Полицията търси свидетели и очевидци, съобщи Райчинов.
По време на огледа около мястото на инцидента бяха открити гилзи. Подадено е описание на вероятния убиец, дадено от свидетел, съобщи Фокус. Убиецът е висок мъж, облечен със зелен гащеризон и сиво-синя тениска, уточниха от полицията.
Това е първият публичен разстрел в Шумен, при това извършен през деня на оживено място, коментират криминалисти. Рачев вероятно е бил проследен, защото всеки ден ходел за процедури в болницата заради тежко заболяване, смятат те. Все още не са ясни никакви версии за мотивите за убийството.
От ОД на МВР уточниха, че убитият Румен Рачев е с постоянен адрес в София и през 1990 г. е осъждан от Районния съд в София за вещно укривателство.
Справка в информационна „АПИС” показва, че Рачев участва в 9 дружества, съобщи Фокус. Седем от тях са регистрирани в София, две в Шумен. Дружествата с регистрирано участие на Рачев се занимават с широк спектър от дейности като: детективска и охранителна дейност, търговия на дребно с разнообразни стоки, посредническа дейност на агенции за недвижими имоти, проектиране, строителство и обзавеждане на недвижими имоти, дейности на туроператори и туристически агенции, вътрешно и външнотърговска дейност и др.
В специално изявление от ГЕРБ изразиха своята тревога и безпокойство от убийството на Румен Рачев. От там подчертаха, че той никога не е членувал в ГЕРБ, но е бил "един от отявлените симпатизанти на партията".
Днес станахме свидетели на безпрецедентно и арогантно убийство от мафията в Шумен, заявиха шуменските лидери на Синята коалиция на извънредна пресконференция след разстрела на бизнесмена, предаде БТА. Водачът на изборната листа на сините Васил Тодоров и областният председател на СДС д-р Милен Чолаков разпространиха декларация, в която се посочва: "Това убийство е доказателство, че мафията е завладяла и Шумен. Досега убийства са ставали в София, Варна, вече мафията се чувства у дома си и в Шумен. Всичко това става от чувството за безнаказаност и е резултат от управлението на тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ. Синята коалиция е категорично за възстановяването на справедливостта и морала в управлението на държавата".
Вижте снимки на местопрестъплението