Клонирани пържоли ала Франкенщайн

stat
12:25  |  25 юни 2009 / Автор Лилия Чалева /  
Кога ли месарят ще ни продава пържоли от клонирано месо? Кога ли месарят ще ни продава пържоли от клонирано месо?
Сн.: EPA/БГНЕС

Европейският съюз е на път да разреши консумацията на т.нар. “клонирано месо“. Защо обаче тази тема предизвиква у мнозина ужас, щом “новото“ месо е всъщност като всяко останало.
Още споменаването на думата "клонирано месо" обаче предизвиква у много хора зловещи асоциации с лабораторията на д-р Франкенщайн. Почти толкова далеч от реалността е и дебатът за генно манипулираните храни. В него едни хора се опитват да убедят други, че предстоял Апокалипсис, ако човеците не спрем да навлизаме в забранени територии. А всъщност става въпрос за нещо старо и добре познато - страховитите генно-модифицирани продукти отдавна вече са сред нас.
В България например спокойно си похапваме соеви колбаси, произведени със съставки от генно-модифицирани соеви зърна, но не съм чул някой да протестира срещу това! България е не само вносител, но и производител на генно-манипулирани храни - например царевично брашно. Накратко - "клонираното" месо или мляко, с които сега се опитват да ни сплашат, не се различават по нищо от месото и млякото, които консумираме днес. И едва ли е случайно, че една доста консервативна по отношение на качеството на храните организация, каквато е Food Watch, няма абсолютно никакви възражения срещу хранителните генни модификати.
Клонингите са създания - животни или растения - които нямат биологичен баща, а само майка. Срещат се навсякъде около нас в природата - ако вземем например чепка от цвете и я посадим, резултатът е клонинг. Някои видове риби се размножават чрез клониране, същото се отнася и за някои представители на семейство гущери при влечугите. С една дума - природата не се нуждае непременно от мъжко оплождане, за да има наследство.
Вълненията около клонираното месо са малко пресилени и заради това, че ще мине още доста време преди месарят да започне да ни продава пържоли от клонирано животно. Процесът е все още твърде сложен и прекалено скъп, за да започне промишленото производство на животни за клане.
По-скоро става въпрос за животни с изключително качествен наследствено-генен материал, които и днес биват размножавани чрез изкуствено оплождане или имплантиране на ембриони. Затова смятам, че вместо да се възмущаваме от предстоящата поява на клонирано месо, по на място би била дискусията за това защо е необходимо да отглеждаме животни, които след това да умъртвяваме за месо?
В САЩ, Холандия и някои други страни вече има лаборатории, работещи над размножаването на мускулни влакна. И ако стане възможно добиването на месо от месо, това би било не само проява на хуманност и етика.
Днес един от най-големите екологични проблеми на планетата въобще е свързан именно с изхранването и преработката на милиарди животни, предназначени за задоволяване на човешките потребности от месо.
Последно в


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време