Акцията е започнала в 6,15 часа тази сутрин с помощта на частна охранителна фирма "Аркус сигурност". Прокуратурата в Бургас започна проверка по случая, предаде БНР. Спорът е за около 20 дка терен, възникнал заради заменка на горски фонд за част от къмпинг "Златна рибка". В същото време обаче теренът се води в активите на фирма "Хелио турс", която стопанисва къмпинга.
"Златна рибка" е разположена на 73 декара и е собственост на акционерно дружество "Хелио турс" при приватизация през 2000 г. За спорните 20 декара обаче е направена заменка с горски фонд през януари тази година. Те са продадени от Министерството на земеделието и храните на физическо лице. След това новият собственик препродава земята на други две физически лица - Георги Стриков и Емил Калеев. Така за част от къмпинга има две страни, които разполагат с документи за собственост.
Фирмата-приватизатор и новите собственици започват съдебен спор за правото за ползване на имота. Новите собственици преграждат терена и ограничават достъпа до него. Тази сутрин багери са съборили 20-те бунгала в централната част на къмпинга, заедно с мебелите вътре.
От Районната прокуратура в Бургас квалифицираха действията им като самоуправство и според Закона унищожената недвижима собственост трябва да бъде възстановена. Ако при прокуроската проверка бъдат установени и данни за извършено престъпление, по случая ще бъде образувано досъдебно производство.
Районният прокурор в Бургас Андрей Червеняков каза, че преди около две седмици е проверил на място проблема заедно със свои колеги и е събрал двете спорещи страни в РПУ- Созопол, предаде БТА. Тогава те са били предупредени да не предприемат нищо докато по казуса не се произнесе съдът или докато съдия-изпълнител не въведе една от двете страни във владение на терена. Червеняков ръководи и групата от прокурори, която работи по жалби на двете страни.
Днес следобед са връчени предупредителни протоколи на двама души, които претендират за собственост върху спорния терен. Те нямат право да предприемат никакви действия, с които да реализират свои претенции. До понеделник ще стане ясно дали срещу двамата ще бъде образувано досъдебно производство за самоуправство и за повреждане на чужда собственост. Ако това се случи, на място ще бъде направен оглед и ще бъдат взети предвид веществените доказателства. Ако се окаже така, вариантите са два - възстановяване на бунгалата или 5 години лишаване от свобода и до 1000 лева глоба.
Вижте снимки