Край на протестите по пътища и жълти павета

stat
12:29  |  23 април 2009 / Автор Лилия Чалева /  
Полицейски кордон пред НС за протестите през януари Полицейски кордон пред НС за протестите през януари
Сн.: БГНЕС

Да се забрани провеждането на митинги и манифестации в определени зони около сградите на парламента, президентството и Министерския съвет, в непосредствена близост до военни и други обекти, свързани с националната сигурност, както и по републикански пътища.
Това предвижда одобреният от правителството проект на закон за събранията, митингите и манифестациите.
Ограничителните зони ще се определят със заповед на кмета на съответната община или кметство, съгласувано с директора на областната дирекция на МВР. В населени места при провеждане на митинги няма да е позволено използването на моторни превозни средства и животни. Предвидени са и санкции от 500 до 3000 лева, освен ако не става дума за престъпление, за което са предвидени по-тежки наказания.
Кметската забрана за провеждане на митинг ще може да се обжалва пред административен съд, предвижда още законопроектът. Според разпоредбите на сега действащия закон обжалването се извършва пред изпълнителния комитет на общинския народен съвет - орган, който вече не съществува.
Пропускът в нормативната уредба е причина за редица осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека срещу България, се казва в мотивите на правителството. Предложението дава право на организатора на събранието, митинга или манифестацията да обжалва кметската заповед в 3-дневен срок от получаването й. Жалбата няма да спира изпълнението на заповедта. Съдът се произнася в срок от 24 часа, като решението му се обявява веднага и е окончателно.
Организаторите на събрания или митинги са длъжни да уведомяват кмета на общината най-малко пет работни дни преди началото им.
Кметът може да забрани провеждането на мероприятието, когато има несъмнени данни, че то създава непосредствена заплаха за насилие, реална заплаха за националната сигурност, обществения ред, живота и здравето на хората.
Вижте снимки от протести на "забранени" местаПоследно в


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.