Дават астролога Лещански на съд, той се извини на хасковлии

stat
09:40  |  21 април 2009 / Автор Надежда Христова /  
Хасковлии масово се изнесоха в парк Кенана заради твърденията на Емил Лещански Хасковлии масово се изнесоха в парк Кенана заради твърденията на Емил Лещански
Сн.: БГНЕС

Прокуратурата в Хасково започва разследване срещу астролога Емил Лещански, който през последната седмица вся паника сред хората в града с лъжливото си пророкуване за разрушително земетресение с жертви, съобщи БЛИЦ.
Държавното обвинение се е самосезирало по настояване на областния управител на Хасково Райна Йовчева. Няма как да му се размине, коментира Райна Йовчева. Според нея това е торористична заплаха към населението на града.
Това, което Лещански причини на хасковлии, е равно на престъпление, категорични са и местните магистрати.
В Наказателния кодекс има член, според който с цел да създаде смут и страх в населението, се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, установи проверка на Дир.бг. Засега обаче няма потвърждение дали срещу астролога ще бъде повдигнато обвинение за това престъпление.
Отделно от прокуратурата в съда от днес влизат и искови молби от частни лица. Това са хора, които по един или друг начин са били стресирани и ощетени от пророчеството на Лещански - от страх много местни спаха на палатки в нощта на Великден.
Извинявам се на хасковлии, че съм нарушил спокойствието им и психологически съм ги претоварил. Извинявам се, че съм ги излъгал. Това каза Емил Лещански, цитиран от Дарик.
Не приемам извинение, особено в този вид, заяви местният бизнесмен Тинко Гарев. "Аз бих бил склонен да му простя единствено, ако го видя с табела на врата „Аз съм измамник”, допълни той и се закани да съди Лещански.
Астрологът прогнозира, че тежко земетресение ще разруши Хасково и Кърджали на 19 април. Първият трус щял да бъде в 4 часа сутринта, твърдеше астрологът, вторият - в 8 часа, последният - в 12 часа на обяд.Последно в


България и ЕС: първите 10 години и след това

България е стабилна страна в ЕС, която има ресурс да се справи с европредседателството, макар че то идва в много труден момент.