Няма никаква опасност от земетресение през днешния ден, каза дежурният от Сеизмологичния институт към БАН, цитиран от "Фокус". Нямам коментар за подобно нещо, това е напълно несериозно”, каза още служителят в института в коментар на предсказанията на астролога Лещански. В последните шест часа в България не са рагистрирани никакви земетресения, съобщи и Средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от Дарик. От началото на новия ден в света са станали шест земетресения, като най-силното е в Аралско море, в Узбекистна - 3,6 по Рихтер, информира Центърът. На Балканите, в Западна Турция, са станали три слаби земетресения – най-силното, от които е с магнитут от 3,5 по скалата на Рихтер.
В последните дни истинска истерия се развихри в Хасковско след прогнозата на Лещански, че поредица от силни земетресения ще се почувстват в района на Хасково, като дори бе предречен часът и силата на първото от тях – 6-та степен по Рихтер в 04,00 часа на 19 април.
Изнервени от предсказанията, граждани на Хасково даже пренощуваха извън домовете си през изминалата нощ, а други пък застраховаха спешно своите домове. Независимо от уверенията на геофизиците, че е невъзможно да се предсказват земетресения, Лещански успя да създаде смут в града и много хора повярваха на неговите прогнози.
Жители на Хасково споделиха пред репортер на БТА, че са останали будни през нощта заради "предсказание" за земетресение, а други са били извън града по същия повод. Те не пожелаха да им се цитират имената и признаха, че изпитват неудобство от "атавистичния страх", който са изпитвали.
Притеснени хора са предпочели да стоят в колите си през нощта, но техният брой не е бил голям, по информация от началника на районното управление на МВР в Хасково Николай Бакърджиев. Според Бакърджиев, трафикът на движение вчера не е бил по-различен, отколкото е обичайният по време на празнични дни. Той отбеляза, че през денонощието няма регистрирани криминални произшествия.
Ще има ли земетресение в Хасково, бе тема на разговори през последните дни не само сред жителите в града, но и в съседни общини в региона. В репортерска анкета мнозина споделиха, че са чули от познати за "предстоящия катаклизъм", но не разбрали кой го е предсказал. Във форуми в местни електронни сайтове коментарите на хората по повод "прогнозата за земетресение" на 19 април в Хасково варират от притеснение, до реакции срещу подобни изявления.
Засега все още не е ясно дали от астролога ще бъде потърсена съдебна отговорност, заради психозата, която предизвика в областния град, но настроенията срещу него вече са на лице.