Това заяви самият Сретен Йосич по време на съдебния процес, който започна срещу него за убийство, предаде bTV. Лидерът на сръбския подземен свят Сретен Йосич отхвърли обвинението за убийството на Горан Мариянович и заяви, че е бил натопен от сръбското вътрешно министерство. На него той бил сътрудничил след като се е върнал в родината си през 1992 година. Йосич разкри, че е помагал на сръбското правителство в доставката на технически средства, горива и хуманитарна помощ. Той призна, че е лобирал пред българските власти през 90-те години да бъдат по благосклонни по отношение на наложеното международно ембарго срещу бивша Югославия. Използвал е и връзките си в България, Румъния и Македония за смекчаване на санкциите към бивша Югославия. След конфликт с ръководството на сръбското МВР, Йосич получил директни заплахи и решил да напусне Сърбия като се прехвърлил в България, разказва още Йосич.
Известният сръбски наркобос Сретен Йоцич заяви, че в България се е чувствал сигурно, защото е бил под защитата на разузнавателния сектор - на Бойко Борисов, и на Николай Гигов - собственик на фотбулния клуб “Локомотив”. "В България бях на сигурно. Защитаваха ме техните служби за сигурност - Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов - собственик на футболния клуб "Локомотив", с който бях свързан чрез бизнес, защото той беше легален търговец на оръжие”, заяви сръбският наркобос.
Сретен Йосич бе арестуван в България през 2002 г., след което бе екстрадиран в Холандия по искане на холандското правосъдие. Йосич (по прякор Йоца Амстердамеца) бе определян от медиите като балканския крал на кокаина и най-големия наркобос на Балканите. Името му се свързва с убийствата на наркотрафиканта Поли Пантев и сикаджията Милчо Бонев - Бай Миле. Смята се, че Йосич е поръчал ликвидирането на бай Миле от затворническата си килия в Холандия като отмъщение за собственото му арестуване в България и предаването му на холандските власти - подозирал, че Милчо Бонев го е предал.
Опит за провокация и оправдание пред съдебните власти. Така Бойко Борисов, цитиран от бТВ, определи твърденията на Сретен Йосич. Борисов припомни, че самият той е наредил задържането на Йосич, докато изпълняваше длъжността на главен секретар на МВР."Кой арестува с барети, при престрелка и после екстрадира с военен самолет човека, когото покровителства? Това не е сериозно.", заяви бившият главен секретар на МВР.
Собственикът на футболния клуб "Локомотив" и член на Изпълкома на футболния съюз Николай Гигов заяви, че през 90-те години, наистина е познавал Сретен Йосич - но под друго име - „Марко". Истинското име на сърбина Гигов разбрал едва след ареста му. Двамата се запознали покрай футбола, а "Марко" съдействал за трансферите на много сръбски играчи, сред които и звездата Горан Василиевич. Гигов твърди, че не е познавал личните проблеми на Йосич в бивша Югославия. Той изрази недоумение под каква форма би могъл да го закриля в България. По думите му, Йосич има право да говори каквото си иска в своя защита пред съда, но не бива да се внушава, че двамата с Гигов са имали общ оръжеен бизнес.