Това съобщава в. "Сега", като се позовава на от магистрати. Установени са над 40 подобни случая. Печатът бил с името на министъра. Актовете без министерския подпис много лесно падат в съда, обясниха експерти. И така находките безвъзвратно се връщат на иманярите. По закон всеки, който намери паметник на културата, е длъжен да съобщи в седмичен срок на кметството или най-близкия музей. Укритите паметници се изземват в полза на държавата. До тази мярка обикновено се прибягва, когато прокуратурата не може да докаже иманярството в наказателно производство и го прекратява.
В културното ведомство отдавна се говори, че важни документи се "подписват" само с печат от името на министъра. Порочната практика била потвърдена с полицейска проверка. Материалите от нея вече са в прокуратурата. Очаква се в близките дни да бъде образувано дело за престъпление по служба срещу неизвестни длъжностни лица от ведомството на Стефан Данаилов. Основни свидетели по делото ще са началникът на кабинета на министъра Невяна Малчева, заместникът му Иван Токаджиев, юристите на ведомството.
Министерството на културата вече е било обект на разследване - заради нарушени процедури при възлагане на обществени поръчки, припомня изданието. В тях беше замесен съпругът на Малчева - Александър. Фирма, за която работи той, печелеше редовно конкурси по ремонти на паметници на културата като например Народния театър, Националната опера и балет, Музикалния театър "Стефан Македонски" и др. Делото обаче бе прекратено, тъй като не бяха намерени достатъчно доказателства. Малчев се появи и в друг скандал - с идеята за строежа на голям хотелски комплекс в Двореца в Балчик. Тогава проектът беше представен от него. Дъщерята на семейство Малчеви Росица също има вземане-даване с министерството - според публикации в пресата тя е издала луксозен албум за културните забележителности в Балчик с финансовата помощ на Двореца в курортния град. От културното министерство организирали и нейна изложба за историята на резиденцията в Букурещ.