У нас алтернативното лечение ще бъде популяризирано от Българската асоциация по биофийдбек, съобщи Станни Ненхоф - биофийдбек терапевт и председател на новата организация, предаде БГНЕС.
Асоциацията ще разпространява новия терапевтичен метод у нас, ще извършва изследвания и научна работа в тази област. При алтернативния метод на лечение се използва модерна техника, която се свързва с различни сензори по човешкото тяло. Може да бъде "анализирана" дейността на мускулите, сърдечната честота, кръвното налягане, телесната температура, електрофизичните процеси в мозъка, дихателната функция. На базата на получените данни терапевт подготвя индивидуална програма за пациента, който съзнателно трябва да контролира състоянието на тялото си.
Методът е широко разпространен на Запад и се използва като съпътстващ за лечението на хипертония, проблеми с дишането, депресия, страхове и фобии, зависимости, тикове. На тренинг се подлагат и хора, които често са изложени на стрес.
Десет сеанса с невротерапевт биха повишили значително концентрацията и подобрили интелектуалния потенциал на всеки човек, каза на пресконференцията полският невролог д-р Алиция Кубик. Клиничният и здравен психолог д-р Йорг Прилер - гост от Австрия, посочи, че биофийдбекът се използва в родината му при лечение на алкохолизъм и други зависимости, както и при натоварване на спортисти.
Българската асоциация по биофийдбек организира на 28 февруари информационни кампании за приложението на новия метод, които ще се състоят в кабинетите на организацията в София.