С този гигантски план се поставя "началото на края" на дълбоката икономическа криза в САЩ, заяви Обама в началото на церемонията по подписване на закона във вторник, предаде БТА.
Планът на стойност 787 милиарда долара има за цел да помогне на страната да се възстанови от рецесията, в която изпадна преди година. Подписването, което стана на церемония в Денвър, Колорадо, бе кулминацията на продължилия шест седмици процес по приемане на пакета, който бе съпътстван от партийни препирни и бележи първата значителна победа на Обама, откакто встъпи в длъжност на 20 януари.
Две трети от предвидените в пакета средства са за изпълнение на различни проекти, а останалата част - за данъчни облекчения. Правителството на Обама очаква мярката да спаси или създаде до края на 2010 г. 3,5 милиона работни места.
Законът бе одобрен от двете камари на Конгреса в петък. Той обаче получи оскъдна подкрепа от републиканското малцинство, което искаше по-скромен пакет и по-големи намаления на данъците.
С приемането на плана за стимулиране на икономиката Обама ще съсредоточи вниманието си върху следващата криза на хоризонта - рекордния брой просрочени ипотеки - проблем, за който се смята, че стои в основата на сегашната икономическа криза. От Денвър президентът ще отпътува за Финикс, Аризона, където ще представи утре плановете си за решаване на този проблем.
Районът на Финикс е един от най-тежко пострадалите от рязкото поевтиняване на недвижимите имоти през последните две години. Президентът обещава да изразходва най-малко 50 милиарда долара от приетия през октомври спасителен план на обща стойност 700 милиарда долара, за да помогне на хората да рефинансират ипотечните си кредити и да спре по този начин падането на цените на жилищата.
Миналата година в САЩ недвижимите имоти поевтиняха с близо 20%, а над 3 млн. души просрочиха своите ипотеки. Това причини на банките и други финансови институции загуби в размер на стотици милиарди долари, доведе до фалити и до рязко намаляване на кредитите, което потопи американската икономика в още по-дълбока рецесия.