Проектът предвиждаше анкетната комисия, освен случаите на полицейско насилие, да изясни и дали са спазени нормативните актове при прилагането на сила и помощни средства и бе предложен от НДСВ и депутати от опозицията.
В две гласувания депутатите отхвърлиха предложението на НДСВ и ДСБ, съобщи Дарик радио. Решаващи за резултата се оказаха липсващите гласове на "Атака", които напуснаха парламента.
"Не е зле, когато използвате "оръжия", да знаете, че те могат да се обърнат срещу вас", обърна се Татяна Дончева от БСП към коалиционните си партньори от НДСВ. Дончева потвърди, че в петък ще има съвет на тройната коалиция.
"Това, което чухме след една комисия от младите хора, участвали в протеста на 14 януари, прозвуча достоверно. Младежите не говориха против полицията, а против конкретни полицаи, които са проявили насилие. Ние трябва да подходим селективно също – кои полицаи са изпълнявали съвестно задълженията си и кои не. На 14 януари видяхме, че полицията съвестно изпълняваше задълженията си и не може никой политик да допусне да бъдат удряни полицаи. Проблемът е в това, което е ставало в ареста, специално в 4-то РПУ (в деня на протеста възрастен арестант почина там, според МВР той е получил инфаркт - б.р.)", това заяви преди гласуването пред bTV Минчо Спасов - депутат от НДСВ и председател на ПК по вътрешен ред и обществена сигурност, предаде БГНЕС.
"Имаше вчера едно неразбиране от страна на БСП за създаване на анкетната комисия – ясно е, че в МВР има проблем. Много е важно хората да бъдат включени в борбата с престъпността, а с това поведение на някои служители на МВР, хората са демотивирани", заяви пък Йордан Бакалов от СДС.